Galéria

A Hotel Caramellből jelentkezünk...

2006. február 01., 10:06
Február 10-én, pénteken új adással várjuk Önöket: hétről hétre gasztronómiai kalandozásra invitáljuk nézőinket a büki Hotel Caramellbe. Bai Tamás, a séf gondoskodik a kulináris élményről, Taschner Kurt minőségi borokat ajánl. Ezúttal többek között tejfeles borjúaprólék-levest, zöldséges rétessel felturbózott kardhalat készítettünk. Első hallásra bonyolult ételek, ám elkészítésük nem nehéz. Nézzük meg képeinken!
Nézd meg képeinket!

A receptek négy személyre szólnak:

Tejfeles borjúaprólék leves: 
1 dl étolaj, egy közepes fej vöröshagyma, 20 dkg borjúlapocka, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 20 dkg gomba, 1 dl tejföl, só,őrölt fehér bors, majoranna ízlés szerint

Kardhal vagy vörös tonhalsteak kaviáros mártással kísérve zöldséges rétessel:
1 dl olívaolaj, 80 dkg kardhal, só, halfűszer, 1 csomag réteslap, 80 dkg vegyes zöldség, 2 darab tojás, 1 evükanál zsemlemorzsa, 0,5 dl folyékony vaj, só, őrölt fehér bors, bazsalikom,  hollandi mártás, 1 dl fehér bor, 1 dl főző tejszín, 2 dkg kaviár.

Szárnyas májpástétom egyszerűen:
40 dkg csirkemáj, 1 dl étolaj, 2 dl főzőtejszín, 0,5 dkg aszpik, 10 dkg színes paprika, fél csomag petrezselyem zöldje, só, brandy, őrölt fehér bors.

Sült paprika dresszinggel, roppanós salátákra tálalva:
2 db tv-paprika, 1 dl olívaolaj, 1 citrom kifacsart leve, só, őrölt fehér bors, két fej saláta, saláta fűszerkeverék, 1 dl olívaolaj,

Egy fél bébicsirke pirított polentán cukkinis gombaraguval:
Két db bébi csirke, 20 dkg kukoricadara, 4 dl tej, 30 dkg vegyes erdei gomba, 20 dkg cukkini, fél csomag petrezselyem zöldje, só, őrölt fehér bors, sült csirke fűszersó, esetleg kevés rózsabors és balzsamecet.

Padlizsánkrém különböző ízesítéssel különböző toastokon:
3 db padlizsán, 2 evőkanál majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 fej jégsaláta, só, friss kakukkfű, petrezselyem zöldje, menta, 8 szelet kenyér vagy toast.

Hátszín zöldbabrőzsén fokhagymás babragun:
1 dl olívaolaj, 80 dkg hátszín, 40 dkg ceruzabab, 8 dkg bacon szalonna, 40 dkg fehérbab konzerv, 3 gerezd fokhagyma, fél csomag petrezselyem zöldje, só, steak fűszer.

Erdei gombakrémleves füstölt sajtgombócokkal:
1 dl olívaolaj, 40 dkg erdei gomba mix, 2 dl főzőtejszín, 15 dkg füstölt és trappista sajt, só, őrölt fehér bors.

Levendulás csirkemell filé gyömbéres és ánizsos mandarinmártással:
1 dl culinese vaj, 80 dkg csirkemell filé, só, sült csirke fűszersó, levendulavirág, a körethez: 1 l tej, 5 dkg vaj, 5-6 evőkanál burgonyapüré por, 3 dkg friss gyömbér, só; a mártáshoz: 15 dkg kristálycukor, 50 dkg mandarin, 2 dl narancslé, 2 dkg ánizs, 2 evőkanál étkezési keményítő.

Bor: Taschner Borászati Kft.

Hirtelen sült nyúlgerinc, fürjtojásos zöldségraguval, pirított szalvétagombócon:
80 dkg nyúlgerinc, 1,5 dl olívaolaj, 8 db fürjtojás, 20 dkg bébikarotta, 30 dkg cukkini, 1 db kaliforniai paprika, 4 db zsemle, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 10 dkg póréhagyma, só, őrölt fehérbors, fokhagyma, petrezselyem zöldje

Pannacotta habos epermártással:
6 dl tejszín, 3 csapott evőkanál zselatin, 10 dkg kristály cukor, 1 db vaníliarúd, 8 db friss vagy fagyasztott eper, 1 doboz 400 grammos eperkonzerv

Bor: Taschner Soproni Kékfrankos 2004

Játékkérdés: Mi a pannacotta?

Rozmaringgal tűzdelt báránycomb, fokhagymás szaftjával vajas csirággal és burgonyalepénykékkel:
1,2 kg báránycomb, 2 dl olaj, 40 dkg csirág, 2 dkg vaj, 1 kg burgonya, 2 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 db kaliforniai paprika, só, őrölt fehérbors, petrezselyem zöldje, snidling

Mákfelfújt citromos karamellel:
4 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 15 dkg kristálycukor , 2 db citrom, 5 dl tejszín, felfújtalap az előírás szerint

Bor: Soproni Zweigelt barrique 2002

Játékkérdés: Hány fokon kell sütni a báránycombot?

Szűzpecsenye szőlővel és szárnyasmájjal töltve, vörösboros szőlőmártással és bundában sült brokkolival:
76 dkg szűzpecsenye, 60 dkg vegyes szőlő a szűzpecsenyéhez, 40 dkg vegyes szőlő a mártáshoz, 12 dkg libamáj, 6 dl olivaolaj, 3 dl Pinot Noir, 1,5 dkg étkezési keményítő, 60 dkg brokkoli, 10 dkg liszt, 4 db tojás

Ánizsos mentás gyümölcssaláta:
1 kg vegyes gyümölcs, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg kristály cukor, 0,5 dkg ánizs, 1 csokor menta

Bor: Taschner Soproni Pinot noir 2003

Játékkérdés: Milyen bort használt a főszakács az ételhez?

Sajtos pulyarolád fonnyasztott salátaágyon, burgonyafelfújttal és tejszínes petrezselyemmárással:
76 dkg pulykamell, 12-12-12 dkg trappista, camembert, füstölt sajt, 10 dkg liszt, 5 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dl olaj - a burgonyafelfújthoz: 60 dkg burgonya, 2 dl tej, 2 db tojás fehérjének a habja  - a salátakörethez: 1 doboz ruccola, 1 kávéskanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 0,5 dl olívaolaj  - a mártáshoz: 1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl tejszín, 1 db kaliforniai paprika, só, őrölt fehérbors, szerecsendió

Túrógombóc mandarinos narancsraguval:
48 dkg túró, 1 db tojás, 1,5 dkg vaníliás cukor, 4-5 dkg kristálycukor, 1 db citrom héja reszelve, 0,5 dl tejföl, 1-2 dkg búzadara, 1 kg narancs, 50 dkg mandarin

Bor: Taschner Soproni Savignon blanc 2004

Játékkérdés: Milyen sajtokkal töltötte a főszakács a pulykaroládot?