Galéria

Augusztus 20. - Városi ünnepség

2006. augusztus 21., 10:45
Idén is Szent István király szobránál zajlott le az augusztus 20-ai ünnepi megemlékezés Szombathelyen. Az országzászló felvonását követően Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter mondott beszédet, majd diákok ünnepi műsorát kísérhették figyelemmel az egybegyűltek.

Nézd meg képeinket!
Államalapító királyunk 1083-as szentté avatásának napját mindig különös tisztelet övezte. Bár az 50-es évektől átkeresztelték az alkotmány napjává és a kenyér ünnepévé, jelentősége nem csorbult. Ez a nap 1990 óta hivatalosan is nemzeti ünnep, Szent István király ünnepe Magyarországon.

A szombathelyi megemlékezésen határőri tiszteletadás mellett a Himnusz hangjaira vonták fel a nemzeti lobogót, majd a Derkovits Gyula Általános Iskola és a Hefele Menyhért Szakképző Iskola diákjai adták elő a Csodaszarvas történetét, és elevenítették fel István tetteit.

Ezt követően Kiss Péter mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte: ez a nap nem csak a történelem felemlegetése, hanem a mi születésnapunk. Mint modta: államalapító királyunk nevéhez fűződik a modern, Európához közelítő ország létrehozása, melynek hagyományát, örökségét méltó módon kell ápolnunk ma is. Hozzátette: István igazi hívei a modernitás pártolói egyben. Az ünnepséget koszorúzás zárta.


 

Nézd meg képeinket!