Galéria

Bloomsday 2007

2007. június 16., 17:39
Június 16. minden évben Virág Lipót, azaz Leopold Bloom napja Szombathelyen. Idén 14. alkalommal vehettek részt az érdeklődők a kortárs bemutatókból, koncertekből, kiállításokból összeállított programon, amelyre H. E. Martin Greene, az Ír Köztársaság nagykövete is ellátogatott.

Nézd meg képeinket!
Hazájának szülötte, James Joyce világhírű alkotása, az Ulysses ad apropót évről évre az emlékezésre, hiszen a főhős családja Szombathelyről származik.

A világhírű regény története 1904. június 16-án játszódik, ezért ünnepeljük mindig június 16-án a Bloom-napot. Az Ulysses a szerző halála után jelent meg, Joyce 1914-től 1921-ig írta. A főhős családja Szombathelyről származik, így kötődik a megyeszékhelyhez.

Feiszt György - kulturális tanácsnok
"Egy szombathelyi polgárnak azért fontos, mert az Európához való csatlakozás megvalósulása lehet."

Orbán Róbert
"Kellenek olyan emberek, akik a világot Szombathelyhez, Szombathelyt a világhoz kötik, ezek egyike Leopold Bloom, és rajta keresztül James Joyce is."

Kozma Gábor
"Egyik legjelentősebb szombathelyi rendezvény, turisztikailag is, hiszen a Bloom-ot szerető emberek egyre többen vannak Európában, kultuszról van szó."

Ezen a napon lobogott az ír és a magyar zászló, szabadtéren szólt az ír kocsmazene, a Bloom-ozók pedig a szokásos módon festékkel pecsételték meg a program útvonalát, hogy néhány hétig, hónapig az aszfalt őrizze a 2007-es emlékezés nyomát.

Fotó: Smidéliusz Bence