MNB
MNB - 2

Galéria

Küldje el élményeit Ön is, nyerhet!

2007. augusztus 22., 09:16
Augusztus 23-ig tartó nyereményjátékunkban nyári élményeiket várjuk képekben, videón vagy írásban! Ossza meg másokkal is tapasztalatait! Legyen az tengerpart, a jó öreg Balaton, egy kis falusi szálláshely vagy hegyi túra, kíváncsiak vagyunk rá! Műveiket közzétesszük, a legjobbat díjazzuk: a nyertes három napot tölthet el másodmagával a vasszécsenyi Új-Ebergényi Kastélyszállóban!

Nyertesünk, Portschy Tamás még két, nagyszerű írással és a hozzá csatolt képekkel örvendeztette meg szerkesztőségünket: Lendván és a Fertő tó környékén is kattogtatott! 

Lendva és Varazsd

Adriai nyaralásunkra Lendvát és Varazsdot érintve utaztunk, és rövid pihenőt tettünk a két városban. Mivel nagyon megtetszett, javaslom másoknak is felkeresni.

Szombathelytől sincs messze Lendva és Varazsd, így akár egynapos kirándulásra, őrségi, göcseji üdüléshez kapcsolva, vagy adriai út során pihentető megállónak ajánlom az egykor Magyarországhoz, ma Szlovéniához illetve Horvátországhoz tartozó várost megnézni.

Varazsd vára

Lendva (Lendava) mellett már csaknem kész az elkerülő út, így – ha közelebbről szeretnénk látni a meredek szőlőhegyek lábánál megbúvó kedves városkát – le kell térni a főútról. Messziről jól látszik a hegyoldalon álló, szépen helyreállított, középkori eredetű várkastély, amelyben múzeum található. (www.lendava.si) A kisváros honlapja kétnyelvű (szlovén és magyar), mivel Lendva a szlovéniai magyarok központjának is tekinthető. Az új művelődési ház és színház (tervezője Makovecz Imre) szakmabéliek és nem szakmabéliek körében is gyakori vitatéma. Érdemes sofőrről vagy szállásról gondoskodnunk, mert kár kihagyni a borospincéket a hegyoldalban.

A zágrábi autópálya felé vezető főútról célszerű letérni egy-két órára, ha Varazsdot (Varazdin) érintjük, és a városközpont felé venni az irányt. Az út mellett mindenütt gondozott zöldterület, a kandeláberekről gyönyörű, színes virággal teli kosarak lógnak az egész városban. Hamarosan meglátjuk a vár és a templomok tornyát, ami azt jelenti, hogy a központ közelében vagyunk. Itt az utcákban ingyen, vagy egy-két kunáért parkolhatunk.

A Zrínyi (Zrinski) család egykori várkastélyát – amelyik a sárvárihoz, vagy kőszegihez hasonlóan, szinte a város központjában áll, igaz magas töltéssel némileg takarva – EU támogatással gyönyörűen rendbehozták. Érdemes a reneszánsz loggiákkal díszített belső udvarát és a múzeumot is megnézni, ahol a közös történelmünk emlékei láthatók. (www.varazdin.hr)

A vártól rövid sétával – a szépen helyreállított épületek övezte utcákon – hamarosan elérjük a főteret, ahol a városháza áll. A téren szinte mediterrán hangulatot áraszt a sok napernyős terasz, ahol egy fagylaltra, vagy kávéra leülhetünk az árnyékba. A környező utcákban sok régi üzletportált megtartottak, helyreállítottak. Kicsit kifelé haladva azonban még láthatók a ma már korszerűtlenné vált, egykor „modernnek” épített szálloda- és középületek, amelyek mellett, vagy helyett sorra épülnek a mai építészeti trendnek megfelelő üveg függönyfalas házak.

___________________________________________________________________ 

A Fertő-tó és környéke

Hosszú idő után idén ismét módomban állt egy kirándulás keretében körbejárni a tavat, és – néhány kisebb negatívum ellenére – nagyon kellemes élményt nyújtott. A környék látnivalói több napra, akár két hétre is elegendő látnivalót, programot kínálnak, de egy-két napos kirándulásra is szívesen ajánlom.

A Fertő – ahogy a környékén lakók, szinte megszemélyesítve nevezik – túlnyomórészt a mai Ausztria (Burgenland), töredékében Győr-Moson-Sopron megye területén fekszik. A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvízű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. (www.vilagorokseg.hu)

Sajátos és sokrétű életmódja, kultúrája alakult ki ennek a kisrégiónak (halászat, szőlészet, építészet, zene, idegenforgalom, fürdőkultúra), ami az országhatár ellenére a mai napig jelentékenyen meg tudta őrizni egységét, sőt egyre bővülő kínálattal áll az igényes turizmus szolgálatában. Elkészült a tó körüli kerékpárút, így akár autó nélkül is felkereshetjük a gyönyörű helyszíneket, figyelhetjük a természetet, élvezhetjük a tó vízét, részt vehetünk különböző programokon.

A Fertő tó környéke idilli üdülőhely,
és nincs is messze

A gazdag kínálatból a jelentősebbeket kiemelem: Fertőrákos kőfejtője önmagában is érdekes, de a komolyzene kedvelői a zenekari, kórushangversenyek mellett operákat is hallgathatnak különleges termeiben. Az osztrák oldalon St. Margarethen (Margitbánya) egykori, római eredetű bányájában kialakított színpadon szintén operaelőadásokat, Mörbisch (Fertőmeggyes) víziszínpadán operettelőadásokat élvezhetnek. A gyönyörű, de külsőben még csak részben helyreállított fertődi Eszterházy-kastélyban szintén gyakran rendeznek komolyzenei koncerteket. Rust (Ruszt) bűbájos műemlékvároska Halásztemplomában orgonahangversenyt, főterén borhetet, borkóstolást, fazekasvásárt rendeznek, hangulatos zenékkel szórakoztatják a turistákat. De ha nincs rendezvény, itt akkor is majd’ minden kapualjban, kerti lugas alatt borozó működik, míg a kéményekről a gólyák kelepelve szolgáltatják a „muzsikát”. (www.rust.at)

A strandolásra, vízisportra, szórakozásra vágyók a magyarországi oldalon csak Fertőrákosnál, az osztrák partszakaszon szinte minden tóparti településen találnak kisebb-nagyobb strandot, élményfürdőt, szállhatnak fel a hajókra, vagy szállhatnak vízre csónakkal, vitorlással, szörffel. Az ifjúságot, családokat St. Margarethen mellett egy természeti környezetbe épült vidámpark várja. Akik viszont gyógy- vagy termálvízben akarnak regenerálódni, a balfi és hegykői fürdőket vehetik igénybe.

A hagyományos építkezés példái hellyel-közzel fennmaradtak, de helyenként örvendetes módon a mai épületekkel is igyekeznek felidézni a helyi építési jelleget. Szívesen ajánlom a már említett Rust gyönyörű régi épületei mellett Mörbisch érdekes, ún. udvarutcás házait, amihez hasolókat Fertőrákoson is lehet látni. Gyönyörűek a helyreállított, és tájházként működő parasztházak Fertőszéplakon, de hasonlókat láthatunk Sarródon is. Ugyanitt van a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központi épülete, az ún. Kócsagvár, amelyik érdekes építészeti példa a hagyományos és mai elemek ötvözésére.

A jelentősebb történeti, építészeti emlékek közül még javaslom a hidegségi középkori templomot megnézni, de a már említett fertődi kastély mellett a közeli nagycenki Széchenyi kastély és a mellette kialakított közlekedési emlékpark és a nosztalgiavonat is érdekes látnivaló. Ha több időnk van, akkor Eisenstadt (Kismarton) és Sopron felkeresése teheti teljessé az aktív üdülésünket.

A tó környékén különböző szálláshelyek állnak rendelkezésre, a kempingtől a falusi házakon, fogadókon, panziókon keresztül a szállodákig.

Úgy gondolom, hogy a száz kilométeren belül elérhető üdülőhelyek közül talán a legszínesebb kínálatot nyújtó környék a Fertő-tó környezete, így szívesen ajánlom másoknak is.

___________________________________________________________________

Tisztelt Szombathelyi TV Szerkesztősége!

A mi nyaralásunk több szempontból is különleges volt. Először mentem ifjú feleségként a családommal és a legjobb barátnőmmel és családjával. Összesen kilencen. A hely szuper volt, mivel sosem jártunk még Balatonmáriafürdőn, a magyar tenger déli partján fekvő kisvárosban. A víz és a part kitűnő mindazok számára, akik kisgyermekkel mennek, illetve akik pihenni vágynak. A tiszta, hínármentes, kemény iszapos vízben, több száz métert lehet gyalogolni anélkül, hogy bármennyit is mélyülne. Két strandja van: a szabad és a városi. Mi a szabad strandon voltunk, ez volt közel a szállásunkhoz. A parton csúszda, hinta, homokozó áll a gyerekek rendelkezésére, a vízben pedig a vízibicikli.

Felejthetetlen nyaralás Balatonmáriafürdőn

Van hajóállomása, melyről másfél órás út után, Balatongyörök és Szigliget érintésével egy nyüzsgő, borairól híres városba, Badacsonyba érkezünk. Máriafürdőről indul még a bohóchajó is. A hajó tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a vízre, és a szőlőtőkékkel tűzdelt badacsonyi hegyoldalra. Szél vagy eső esetén, kabin és büfé áll a kikapcsolódni vágyók számára. Visszatérve, a város fagyizójában olyan fagyit kaphatunk, mely után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.

Este tárt karokkal várja a fiatalokat a helyi disco. Az idősebbek pedig vacsora után karaoke-zhatnak, és táncolhatnak a Retro Clubban. Aki szeret sétálni, romantikázni, annak tudom ajánlani a Balaton partján található kis kikötőt.

A csatornapart alkalmas horgászatra is. Ha nincs eléggé jó idő a fürdőzéshez, akkor igénybe lehet venni a gyermekek kedvencét, a kisvasutat. Nyolc nap után, élményekkel teli, fájó szívvel vettünk búcsút a Balaton egyik legapróbb gyöngyszemétől, Balatonmáriafürdőtől.

Jövőre ugyanide jövünk, remélem találkozunk!

Horváthné Korompai Katalin

____________________________________________________________________

Párizs, Loir-völgye, Versailles

Az Öreg Hölgy éjszaka

Párizs a fények, a szerelmesek, a művészek városa. A kimagasló "Öreg Hölgy" kihagyhatatlan látványosság, de a környéken érdemes felkeresni a világhírű Versailles-i kastélyt, vagy kissé távolabb a Loir folyó völgyét. Pótolhatatlan élmények, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Párizs a feltevések szerint két szajnai szigeten, a Cité szigeten és a Saint-Louis szigeten terült el. Innen a Szajna mindkét partján terül el maga a város 1860-ban meghúzott határai közt, amelyet a 32 kilométer hosszú külső körút határoz meg. Az előbbi ovális formájú területen túl Párizs további két parkos területet is magáénak tudhat: a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes ligeteket.

A városban további parkok is működnek (mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville), de sok ház tetején is találni fás területeket.

Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. Két kisebb folyó is húzódik a városban: a Bièvre, amely délről folyik a felszín alatt Párizsba és a Saint-Martin csatorna, amely északkelet felől részben lefedve érkezik a Szajnához.

A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Geneviève-hegy pedig a bal parton.

Csontné Náray Szilvia 

____________________________________________________________________

Norvég körutazás

Lyse fjord

Az éjféli nap országa Norvégia. Fjordok, csillogó gleccser tavak, hegyi vasút, bájos városkák, színes faházak, hatalmas vízesések, nyílt szívű emberek járulnak hozzá a feledhetetlen élményhez.

Norvégia nem véletlenül sokak kedvence. Kristálytiszta levegő, mélykék tenger. Milyen érzés egyszer egy patak, másszor egy tó, később egy fjord, majd a tenger partján lenni? Szemlélni a gyönyörű tájat, az égbe szökő hegyoldalakat, a fjordok vizén úszó kis hajókat? Norvégia ugyanakkor a nagyon szép és nagyon lakható városok - Oslo, Bergen, Ǻlesund, Trondheim - országa is, színvonalas múzeumokkal és gazdag történelmi látnivalókkal.

Norvégiát látni szemet gyönyörködtető élmény.

Gáspár Attiláné Edina

_____________________________________________________________________

Nászút Ausztriában

2007.07.21-én kötöttünk házasságot Szombathelyen, és nászajándékként szüleinktől egy hét napos ausztriai utat kaptunk. Úticélunk: Vorarlberg tartományban Hirschegg település volt. Ez egy síparadicsom a téli hónapokban, de nyáron is remek kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak.

Hotelünk nagyon jól felszerelt volt, jakuzzi, infra- és finn szauna, szolárium, úszómedence állt a vendégek rendelkezésére. Természetesen az ellátás is kitűnő volt, svédasztalos reggelivel, és minden este három különböző, háromfogásos vacsorából választhattunk. Az egyik szakács magyar volt, tőle sikerült megtudni sok helyi sajátosságot. Nászutas lakosztállyal vártak bennünket. A szobánkból pazar kilátás nyílt, minden reggel a 2000-2500 méter magas hegyek látványára ébredtünk, és aludtunk el.

Kilátás a nászutas lakosztályból

A közelben sok kedves kirándulóhely van a túrázni vágyóknak, de aki az autót választja még több csodás helyszín tárul elé. Mi is kihasználtuk a Boden See közelségét, és ellátogattuk a világörökség részének is megválasztott Mainau virágszigetére is. Nem csak szakmai érdeklődésűeknek ajánlható, ez mindenkinek lelki feltöltődést jelenthet.

Mikor ideheza megtudtuk, hogy pont ebben az időszakban rendezik a Bregenz-i Fesztivált, és hogy a Tosca-t adják elő a hatalmas méretű víziszínpadon, egyszerre eldöntöttük, hogy ezt nekünk sem szabad kihagyni. Az odafelé úton szerencsére sikerült még két jegyet vennünk a vasárnapi előadásra. Sajnos az égiek nem voltak kegyesek ezen a napon, ugyanis a hét nap alatt egyszer sem esett az eső, de mihelyt leültünk a helyünkre, "leszakadt az ég" és elmaradt az előadás. Nemcsak mi "szívünk szakadt meg", de a jólöltözött tömegé is.

Talán majd az idei Szombathelyi Karneválszínház pótolja az elveszett élményt. Remek program volt a Kempteni túránk is, ott a vár és a Versailles-i mintájú rezidencia nyújtott óriási élményt számunkra.
Búcsúzik a két nászutas, és szeretettel ajánljuk azoknak ezt az úticélt, akik nem tengerpati dőzsölésre, hanem igényes, LELKET FELTÖLTŐ ÜDÜLÉSRE vágynak.
 
Üdvözlettel: Csóka Bea és Gáspár Zsolt
 
___________________________________________________________________

Slunj és a Plitvicei tavak

Sokan vagyunk, akik kedvelik Dalmáciát, a hangulatos, ódon városaival, gyönyörű tengerpartjával. Ezért – a háborús időket kivéve – rendszeresen töltöttünk egy-két hetet Horvátországban. Amit ajánlok, az mégsem a népszerű tengerpart.

Kirándulások alkalmával - ha tehetem - kerülöm az autópályát, mert így sokkal többet lát az ember, jobban megismerhetem vidékeket, településeket, a helyiek életkörülményeit. Idén nyár elején Észak-Dalmáciában töltöttünk egy hetet. Ezúttal is úgy döntöttem, hogy – dacára az új sztrádának – a száguldás helyett inkább a hangulatos tájakon keresztül autózunk.

Nemcsak a tengerpart okozhat maradandó
élményt Horvátországban

Elkerülendő a szombati turnusváltás okozta csúcsforgalmat, egy nappal előbb indultunk. A szállást (12-20 €/fő/éj) interneten kerestem és foglaltam (www.adriatica.net vagy www.slunj.hr). A honlapon látható képek alapján sokat sejtető volt Slunj, a Plitvicei tavak előtt kb. 25 km-re lévő kisváros, ahol az éjszakát töltöttük. Várakozásainkat  felülmúlta, hogy mennyire szép környezetbe épült a – sziklakanyonban dübörgő folyóval, a házak között csordogáló patakokkal, vízesésekkel, régi malomépületekkel, várrommal, sült pisztránggal, ezernyi fotótémával csalogató – település. A sebes folyású Plitvice kitűnően alakalmas vadvízi evezésre, de sok gyalogtúra is kínálkozik a környéken.

Slunjhoz hasonlóan, másnap a Plitvicei tavak is hatalmas élményt nyújtottak. Közel voltunk, így szinte nyitásra odaértünk. Ezt ajánlom is, mert reggel még nincsenek sokan, találtunk árnyas parkolót, és most már tudom, hogy egy teljes napra szükség van, hogy nagyjából mindent láthasson az ember. Nekünk délután tovább kellett indulni, így nem fért bele a napba az összes látnivaló. Célszerű tehát két éjszakát a közelben tölteni, hogy ne kelljen sietni.

A belépőjegy (110 kuna kb. 15 €) bankkártyával is váltható, magában foglalja a hajó és a kisbuszok használatát is, igény szerinti mennyiségben, a parkolás ingyenes. Kényelmes sportcipőt javasolok, mert zömében fa hidakon kell közlekedni. (www.plitvice.hu)

Javaslom, hogy az Adria partjára menet, vagy onnan jövet egy vagy inkább két napra ejtsék útba a Plitvicei tavakat és Slunj városkát, nem bánják meg.

Portschy Tamás

______________________________________________________________________

Felejthetetlen szállodai pihenés

"Június 30-tól július 2-ig három feledhetetlen napot töltöttünk el férjemmel és kislányommal egy hévízi szállodában. A mellékelt képekkel csak apró ízelítőt tudok nyújtani a többi érdeklődő számára, de azt a komplex élményt, amit az ott eltöltött idő alatt szereztünk, nem tudják a fotók teljesen visszaadni.
 
Már érkezésünkkor kellemes élmények fogadtak minket. A szálloda Hévíz egyik legszebb és legnyugodtabb, erdős területén helyezkedik el, körülötte teniszpálya, golfpálya, lovastanya és sétáló övezet található.

Szibler Krisztiánné és családja egy
hévízi szállodában nyaralt

A fürdő röpke 10 perc sétával jól megközelíthető. A szálloda belső kialakítása kellemes, a belőle nyíló kilátás szépsége elragadó, a kiszolgálás pedig nagyon udvaris volt.
 
A szálloda bővelkedik élményt nyújtó szolgáltatásokban: lehetőség van a fürdőzni, szaunázni, szoláriumozni, de a masszázst is ki lehet próbálni.

A fürdőzési lehetőségek kiterjedtek: külső-, belső medence, pezsgőfürdő, RelaxBad, élményfürdő, gyógy- és termálvizes medence is rendelkezésre áll. A teljeskörű pihenést biztosítja a rengeteg nyugágy, melyeket kívül-belül, illetve a panoráma helyiségben helyeztek el.
 
A felszolgált ételek egyszerűen csodálatosak voltak: kipróbálhattuk többek közt a polipot, kagylót, kakaspörköltet, a szakács a szemünk láttára készítette a rostélyost, kóstolhattunk különleges süteményeket is. A vacsora alatt élőzene, cigánymuzsika fokozta a hangulatot. Az ételkülönlegességekből pukkadásig lehet fogyasztani!

A szállásunk tiszta és rendezett volt, emellett több kiegészítő szolgáltatást is igénybe vehettünk. A ShaliBárban például pazar koktél-költeményekkel kápráztatott el minket a mixer.

Nagyjából így tudtam elmesélni, leírni mindazt az élményt, amit ez a három nap jelentett nekünk. Virtuális túrán bárki bejárhatja a szállodát a honlapjukon. Bátran merem ajánlani, keressék fel!
 
Összegezve: aki egy csodálatos élményt szeretne szerezni idehaza, akkor keresse fel ezt a szállodát, higgyék el, nagyon megéri!
 
Köszönöm a lehetőséget, hogy mindezt másokkal is megoszthattam."
 
Szibler Krisztiánné és családja

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parádés palotajátékok Visegrádon

Az Úr 2007. esztendejében, július havának 6. napján fényes ünnepség vette kezdetét a visegrádi királyi palotában, mely aztán két napon át tartott. A magyarok királya, Károly vendégül látta a csehek királyát és annak fiát, a morva herceget, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket.

Maskarás felvonulás Visegrád utcáin

Érkezett még számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek a királyok találkozójának és a lovagi tornának. A királyi menet Visegrád Fő utcáján vonult végig. Volt lovagi torna, íászverseny, középkori játszóház, királyi borudvar.

Középkori vásár, régi mesterségek bemutatója várta a közönséget. A Salamon-toronynál a várudvar színpadán régi zenei koncertek, táncbemutatók szórakoztatták a publikumot. A palota főbejáratával szemben XIV-XV. századi katonai tábort ütöttek, ahol a sátrakban megnézhettük a kor fegyverzetét, viseletét, ki lehetett próbálni a lovaglást, íjászatot, lándzsvetést.