Galéria

Határtalan kommunikáció

2007. szeptember 21., 11:56
"Mágnes - Dialógussal a vonzó határközi partnerségért" címmel szervezett konferenciát pénteken a Szombathelyi Televízió. A találkozón nemzetközi, határon átnyúló együttműködési programokról, illetve az ezeket finanszírozó Interreg pályázatok tapasztalatairól esett szó. A meghívottak között voltak a regionális partnertelevíziók képviselői is.

A konferenciát dr. Ipkovich György polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: az Európai Uniós pályázatok segítségével olyan párbeszéd és együttgondolkodás indulhat el a határmenti térségben, mely a turizmusra, oktatásra, kultúrára egyaránt jó hatással lehet. Az szlovén-horvát-osztrák-magyar határmenti együttműködésből számos szervezet részt vállalhat, a finanszírozást hét éves periódusban az Interreg pályázatok biztosítják.

Nézd meg képeinket!

Halinka Péter - irodavezető, VÁTI Kht., Szombathely
"A program egészének keretösszege 80 millió euró. Ebből kaphat a határmenti régió is a következő hét évben."

Az együttműködéshez elengedhetetlen az információáramlás, épp ezért kapnak nagy szerepet a helyi médiumok. Az Eisenstadti Televízió már négy éve működteti sikeres partneri hálózatát többek közt a Szombathelyi Televízióval is.

Milorad Samardzija - koordinátor, BKF Eisenstadt
"Négy év alatt nagyon sok parnert szereztünk. Szlovákiában és Nyugat-Magyarországon legalább 20-25 tévével van sikeres együttműködésünk, és erre nagyon büszkék vagyunk!"

A Szombathelyi Televízió azon fáradozik, hogy szlovén, osztrák és horvát televíziók részvételével egy médiaklasztert hozzon létre, közös műsorokkal, összehangolt műsorszórással és filmkészítéssel. Technikai fejlesztésekkel határtalanok a lehetőségek.  

Váradi Gábor - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Televízió és Rádió Kht.
"Ez egy folyamat, ami elindult, a vége pedig ott van, amikor az említett régió televízióit optikai kábelen összekötjük, és olyan közös régiós együttgondolkodás tud megvalósulni, amiben a tévék kulcsszerepet kapnak."

Váradi Gábor elmondta: a helyi információ felértékelődött az elmúlt időszakban, erre lehet építeni. A találkozó egyik célja felmérni, hogy mely régiós és határon túli médiumok mutatnak hajlandóságot a médiaklaszterben való aktív részvételre.