Galéria

Megáradt folyók, özönvízszerű esőzés, sártenger

2009. június 24., 17:30
Lakóházakat veszélyeztetnek a megáradt folyók Vas megyében. Rönökön a patak kilépett a medréből, itt homokzsákokkal védenek egy házat. Kőszegen a hegyről lezúduló csapadék okozott óriási károkat. Most néhány nap alatt annyi eső eshet, mint máskor egy átlagos júniusi hónapban.

 

Esik, esett és esni is fog. Röviden így lehet összefoglalni az elmúlt napok és a következő néhány nap időjárását.

30 mm eső hullott néhány óra alatt csak a mai napon térségünkben, tájékoztatott a vízügyi igazgatóság munkatársa.

Nádor István vízügyi igazgató elmondta: az ausztriai és a hazai esőzések miatt rendkívül intenzív áradás indult el a vasi patakokon, folyókon. A Rába Szentgotthárdnál néhány óra alatt 3,5 métert emelkedett. Ott már elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

Nádor István, igazgató - vízügyi igazgatóság
"A Rába völgyében biztos, hogy lesznek völgyi elöntések, mezőgazdasági területeket fog elönteni a víz. Valamint lakott területeket Csákánydoroszlónál, Csörötneknél. Biztos, hogy az önkormányzatnak védekeznie kell, illetve útlezárásokra is sor fog kerülni majd."

Rönökön a patak kilépett a medréből. Az esőzés négy-öt házat veszélyeztetett. Volt olyan ház, amelyet csak a kerítésen egyensúlyozva tudtak megközelíteni, mert az előtte lévő vízelvezető árok teljesen megtelt. A helyiek homokzsákokkal védekeztek.

Hegyi László, polgármester - Rönök
"Szerencse, hogy a víz reggel érte el a falut és nem este, mert akkor nagyobb problémát jelentett volna."

Sárlavina Kőszegen (Fotó: Gódor József)

Kőszegen a hegyről lezúduló csapadék okozott óriási károkat. Az utcákon hömpölygött a víz szerda délután. A rendkívüli esőzések miatt a kőszegi hegyről nagy mennyiségű, sáros víz zúdult a városra.

Az utcákon hömpölygött a víz (Fotó:
Nemes Piroska)

Szombathelyen a Gyöngyös és a Perint miatt egyelőre nem kell aggódni, bár a Perint medre megtelt a sok csapadék miatt.

A Perint vízszintje is megemelkedett
(Fotó: Vizi László)

 

Az eső és az autóforgalom miatt sok helyen a nemrég betömött kátyúk helyén újra nagy lyukak tátonganak. Amelyek észrevehetők azokat az autósok még időben ki tudják kerülni.

 

A Magyar Közútnál kérdésünkre elmondták: minden csapadékos idő után keletkeznek úthibák az elöregedett útburkolaton. A meteorológiai előrejelzések szerint legalább még jövő hét keddig kell számítani záporokra, zivatarokra.