MNB
MNB - 2

Hírek

10 éves a csillagvizsgáló

2014. október 16., 14:43

A Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló megnyitásának 10. évfordulójára emlékeztek szerdán a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központj Forrásközpont és Könyvtárának konferenciatermében.

10 éves a csillagvizsgáló

10 évvel ezelőtt a csillagvizsgáló alapítását megelőzőleg felmerült a kérdés, hogy valóban szükség van-e rá. Gadányi Károly szerint alaposan végig gondolták a kérdést és egyértelműen az alapítás mellett tették le a voksukat.

Gadányi Károly – nyugalmazott elnök-rektorhelyettes NymE Savaria Egyeti Központ
„10 évet megélt a csillagvizsgáló, nagy öröm volt, mikor megnyitottuk, én közben végigkísértem az egész működését, úgyszólván a felcseperedő fiatalnak egész életét és örömmel állapítom meg, hogy ez a fiatal, most már ifjú korban ért küldetését maradék nélkül teljesítette.”

A folyamatot Péntek Kálmán indította el, aki csillagászatot tanít földrajz szakos hallgatóknak.

Péntek Kálmán – igazgató, Matematika és Fizika Intézet, Természettudományi Kar, NymE SEK
„Boldog embernek mondhatom magam, mert a célja az életemnek e tekintetben megvalósult, és igazából számomra ez nem munka, hanem valóban öröm és kikapcsolódás, hogy a fiataloknak, az érdeklődőknek megmutathatom az égbolt szépségeit.”

A Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló oktatási céllal jött létre. A Természettudományi Karon tanuló hallgatók gyakorlatias képzésen vehetnek részt, tehát az elméletben megtanult csillagászati alapokat a gyakorlatban is kipróbálhatják.

Mitre Zoltán – titkár, Gothard Amatőr Csillagászati Egyesület
„Megfigyeléseket végezhetnek a Holdon, az égitesteken, észleléseket, méréseket végezhetnek pl. fogyatkozások esetén. Most már van arra lehetőségünk, hogy digitálisan rögzítsük az égbolton lévő objektumokat, tehát van egy digitális fotoapparátunk erre, pl. a szupernovát sikerült lefotóznunk.”

A szakemberek bíznak benne, hogy lehetőségeikhez mérten a jövőben tovább fejleszthetik a csillagvizsgáló infrastruktúráját. A 35. Megyei Csillagászati és Űrkutatási Hetek keretében lehetőségük nyílik az érdeklődőknek hogy megtekintsék a csillgavizsgálót, valamint megfigyelhetik az előadásokon elhangzott égitestek valós képét.