Hírek

10 évre szóló erdőterv készül

2010. december 21., 16:13
10 évre szóló körzeti erdőtervet készítenek a Szombathely és a Kőszeg-Csepreg környéki erdők hasznosítására. Az előkészítésben a civil szervezetek, az erdős környezetben lakók és a kirándulókat, túrázókat tömörítő szervezetek is rész vesznek.
10 évre szóló erdőterv készül

Hétfőn Kőszegen, kedden Felsőcsatáron tartottak erdőfórumot. A találkozót a Kerekerdő Alapítvány szervezte.
A kora őszi felvételen szombathelyi diákok ismerkednek a környék temészeti értékeivel erdei iskolai foglalkozáson. Az, hogy az ő gyermekeiknek milyen tájat mutathatnak majd a felnőttek attól is függ, milyen szempontokat vesznek figyelmebe az erdészeti hatóságok a mostani tervezőmunka során. A civil szakember szerint az a legfontosabb, hogy össze tudják egyeztetni az élő erdő érdekeit és a fakitermelési, erdőgazdálkodási szempontokat.

Gyöngyössy Péter - elnök, Kerekerdő Alapítvány
"Hatóságok szembesülhettek olyan szituációkkal, ami nem is jut amúgy az eszükbe csak mondjuk egy túrákat szervező szervezetnél merül fel, hogy ha a túraútvonalon találkoznak egy kidőlt fával, mit is lehet csinálni."


Vas megyében 96 ezer hektár erdős területet tartanak nyilván. Ennek a sorsáról folyik a kompromisszumkeresés. Többek között arról, hogy tarvágások helyett a természetes folyamatokra alapozzák a fakitermelés, erdőgazdálkodás módszereit. A köszegi hegységre most készülő terv például az eddigi néhány 10 hektárról 1000-1500 hektárra emeli annak a területnek a nagyságát, ahol folyamatos erdőborítást biztosító technikákat kell alkalmazni. Ezzel a folyamatosságot, az ökoszisztéma érdekeit tartják szem előtt.