Hírek

100 éves a Vitézi rend

2020. december 15., 23:01

A tagok ünnepi megemlékezést a járványhelyzet miatt nem tartottak, de a Vas és Zala megyei törzskapitány kötetlen beszélgetésre hívta a sajtó képviselőit.

 

100  éves a Vitézi rend

Az első világháborút követő földreform során Horthy Miklós kormányzó és Teleki Pál miniszterelnök a háborúban hősiességükkel érdemet szerzett katonákat földbirtokkal jutalmazta, a vitézi telkek adományozásával a Vitézi Széket bízta meg. Ez az új szervezet 1920 novemberében döntött a Vitézi Rend elnevezés mellett.

Kovács Jenő - Vas-Zala megyei törzskapitány, Vitézi Rend
“A dolog a földből indult, és egyértelműen a kormányzó, aki a rendnek harminc évig az első főkapitánya, egy olyan nemzeti érzelmű félkatonai szervezetet akart létrehozni, amely akkor az ország egységét fenyegető kisantant, egyéb szervezetek - mindenki tudja mi történt 1919-ben - megvédi.”

A Vitézi Rendet, amely végül fegyveres összecsapásokban nem vett részt, de tagjai harcoltak a második világháborúban, 1945-ben feloszlatták. Csak 1991-ben szervezhették újjá a rendtagok és a leszármazottak - addig az eszmeiségét az emigrációban élő vitézek éltették. A mai feladataik sorába tartozik a hagyományőrzés, a hadisírgondozás, a honvédelmi gyakorlatok szervezése és a katasztrófavédelmi tevénység például árvízi helyzetekben. A Vas és Zala megyei törzskapitányság 57 taggal működik, közülük 27-en a szombathelyi hadnagysághoz tartoznak.

Danka Lajos  - vezető, Szombathelyi Vitézi Hadnagyság
“Az idei évben sikerült megtartanunk az éves lövészetet, ami minden évben jellemző volt. A kőszegi lőtéren sikerült egy napos rendezvényt tartanunk. Ezen kívül részt veszünk a hősök napi megemlékezésben. Több olyan közös rendezvényünk volt, amelyet a huszárokkal, illetve a hagyományőrzőkkel közösen rendeztünk.”

A Vitézi Rend karitatív akciókat is rendez: most, a karácsony előtti napokban a hajléktalanszálló lakói között száz adag ételt osztanak szét. A 100 éves jubileum alkalmából pedig jövőre emléktáblát avatnak majd.