MNB - 2
MNB

Hírek

100 éves a Vakok Intézete

2010. október 15., 15:25
100 éves a Vakok Intézete Szombathelyen címmel programsorozat indult a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete és a Megyei Szakosított Szociális Intézet közös rendezésében. Az ünnepi megnyitót pénteken tartották a Nagy Lajos Gimnáziumban.
100 éves a Vakok Intézete

Vas megyében 1000 ember él látásfogyatékkal. László 15 éve cukorbetegség szövődményeként veszítette el a látását. Ma is aktívan dolgozik, igaz, már a nem mérnöki végzettségének megfelelő munkakörben.

Novák László
"Nyelvvizsgát letettem, a számítógépet megtanultam használni, ezenkívül masszázs tanfolyamot végeztem el. Nem elsősorban azért, hogy pénzt keressek, hanem hogy magamnak bizonyítsam, hogy képes vagyok még tanulni, képezni magam."

1910-ben, a mostani gimáziumépületben kezdte meg működését a vakok intézete. A fiatalokat oktatták, a felnőtteket foglalkoztatták itt. A múlt század elején Ernuszt Kelemen karolta fel a Vakgyámolító Országos Egylet szombathelyi fiókjának létrehozását.

Eszenyiné Hallgató Katalin - elnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
"Az 1900-as népszámlálás eredménye után arra a tapasztalatra jutottak, hogy fiókegyesületet kell létrehozni, hiszen Vas megyében 385, Dunántúlon 2855 vak embert találtak."

Az egyesület ma segédeszközök kölcsönzésével, ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadással, számítógépes alapismeretek oktatásával, vagy a Braille-írás tanításával szolgálja a vakokat és gyengénlátókat. A látássérülteket segítő eszközökkel is megismerkedhettek az ünnepség résztvevői. A program keretében kiállítás nyílt az "Együtt élünk" című rajz, mese- és esszéíró pályázatra beérkezett alkotásokból.