Hírek

Akció a rágcsálók ellen

2004. november 03., 15:21
Tegnap rágcsálóirtás kezdődőtt Szombathelyen: elsőként a patakokhoz és a Csónakázó-tó partjára helyeztek el mérget. A véralvadásgátlót tartalmazó irtószer emberre és állatra egyaránt veszélyes, ezért figyelmeztető cédulákkal hívják fel a lakosság figyelmét. Holnap a Derkovits lakótelepen és a Váci Mihály utcában folytatódik a minden ősszel esedékes akció.

Az önkormányzat évente egy alkalommal végeztet átfogó rágcsálóirtást. A mostani akció első napján a patakok, és a Csónakázó-tó partján, bokrok, cserjék alá helyezik ki a mérget, majd a lakótelepek kiemelt utcái következnek.

Király László, az önkormányzat kommunális és környezetvédelmi irodájának referense elmondta: minden ősszel nagy rágcsálóirtást szervezünk, ez közel félmillió forintjába kerül a városnak.

Lakossági bejelentések alapján, heti és havi rendszerességgel helyi irtásokkal előzik meg a kártevők szaporodását. Az irtószer véralvadásgátlót tartalmaz, amely nagy mennyiségben veszélyes lehet az emberi szervezetre, ellenszere a K-vitamin. Gyerekeket és állatokat felügyelet nélkül nem szabad kiengedni, annak ellenére, hogy minden helyen cédula figyelmeztet.

Palkó László, rágcsálóírtó-vállalkozó tájékoztatott: ez a hagyományos véralvadásgátló irtószerrel történő rágcsálóirtás, amely veszélyes, ezért megadjuk telefonszámainkat, s ha valaki úgy tapasztalja, hogy mérgezés történt, felhívhat bennüket.

Holnap a Derkovits lakótelepen és a Váci Mihály utcában helyznek ki szert, amelyből később Szombathely valamennyi parkjába és a lakótelepére kerül majd.