Hírek

A vadászok télen etetik a vadakat

2004. december 09., 14:14
Az idei mérsékelt téli időjárásnak köszönhetően a vadak találnak természetes táplálékot az erdőkben. A vadásztársaságok téli takarmányozással segítik az állatok élelemhez jutását, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz elegendő eledel. A vadászok célja, hogy megelőzzék az állomány pusztulását. A hideg idő, a hó és a fagy miatt a téli etetés intenzívebb az év más időszakaihoz képest.

Idén a Vas megyei vadásztársaságok szemes takarmányból közel 2300 tonnát, szálastakarmányból mintegy 2800 tonnát szánnak vadetetésre. Ez éves mennyiség, amelyet nemcsak télen használnak fel, hiszen az állatok etetése egész évben folyamatos. A vadászok célja ezzel az, hogy megelőzzék az állomány esetleges pusztulását. A hideg idő, a hó, és a fagy miatt a téli takarmányozás intenzívebb az év más időszakaihoz képest, hiszen ilyenkor az élelem is kevesebb.

Bogács László vadászati felügyelőség-vezető elmondta: a téli takarmányozás közel kétharmadát teszi ki az éves takarmánymennyiségnek, és hideg, havas időben csak növekszik. Például a szálas takarmányt a vad csak hóban eszik, mert ha nincs hó, akkor talál annyi rosttartalmú anyagot, hogy az elegendő számára. 

A felügyelőség-vezető hozzátette: bár a téli etetések állandó helyeken történnek, a vadak gyakran kelnek útra, hogy természetes táplálékot keressenek, ezért továbbra sem árt a fokozott óvatosság az utakon, hiszen bármikor feltűnhet egy-egy az úttesten.

Vas megyében egyébként csökkent a vadállomány. Az idei évben újra az optimális, 1998-as szintre apadt a vadak száma.