Hírek

Véget ért a zsidók kárpótlása

2005. március 24., 15:00
Hatszázezer magyar zsidó vesztette életét a második világháborúban. Tizenegy évvel ezelőtt az Országgyűlés megoldást keresett a kárvallottak kárpótlására. Dr. Hankó Faragó Miklós mai kőszegi sajtótájékoztatón elmondta: szinte minden jogosult megkapta már a törvény által meghatározott kárpótlási összeget, néhányezer külföldön élő kártalanítása van még folyamatban.

A nemzetiszocialista eszméket valló fasiszták 1942-ben döntöttek arról, hogy az egész zsidóságot kiirtják. Tizenegy évvel ezelőtt az Országgyűlés megoldást keresett a kárvallottak kárpótlására.

A kárpótlás igazságtalan, mert nem tudja visszahozni azokat, akiket elveszítettünk - mondta dr. Hankó Faragó Miklós a kőszegi városházán. A törvény szerint azon áldozatok hozzátartozói jogosultak a kárpótlásra, akiknek haláláért a magyar hatóságok önkénye felelős, magyar bíróság ítélte halálra vagy a deportálások idején vesztették életüket.

A Magyarországon élő jogosultak megkapták már az először 30 ezer, később 400 ezer forintban meghatározott összeget. Az időközbeni módosítás miatti különbözetet automatikusan postázták az érintetteknek.

Dr. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta: nemcsak felemeltük ezt az összeget, hanem már a kifizetés is megtörtént Magyarországon. Jelenleg azok a külföldi ügyek maradtak, amelyek értelemszerűen elhúzódnak.

Kőszegen a rendelkezésre álló adatok alapján több mint 2500 budapesti zsidót dolgoztattak 1945-ben a kényszermunka-táborban. A városszéli kiserdőben 1947-ben öt tömegsírt tártak fel, a holttesteket a fővárosba szállították, nemrégiben azonban kiderült: az exhumálás csak részleges volt.

Kuntner Ferenc, Kőszeg polgármestere tájékoztatott: az igazságügyi orvosi szakértői vélemény szerint a feltárt két koponyáról egyértelműen megállapítható, hogy 60 évvel ezelőtt elhunyt embereké volt.

A kőszegi zsidóságot teljesen kiirtották. Kárpótlási igényt a jogosultaknak csak egy része adhatott be, hiszen sok esetben az egész család meghalt.