Hírek

Zsidó Holocaust Kőszegen

2005. március 24., 15:33
Egy napig működött Kőszegen Magyarország egyetlen gázkamrája, amelyben mintegy száz embert végeztek ki a nyilasok a gyilkos ciklon gázzal. Erre emlékeztek ma a kőszegiek a helyszínen az 1985-ben felállított emlékműnél. Dr. Lazarovics Ernő, a MAZSIHISZ elnöke személyes élményeit mondta el. Dr. Hankó Faragó Miklós beszédében említette: a törvényhozásnak el kell elérnie, hogy a közvélemény szembeforduljon a diszkriminatív eszmékkel.

Budapestről Hegyeshalmon és Ausztrián keresztül hozták ide a zsidókat 1944 végén. A kőszegi munkatáborban sokan haltak meg naponta a nehéz munkától és a sanyarú körülményektől. 

Dr. Lazarovics Ernő, a MAZSIHISZ elnöke elmondta: 1945. március 24-én, - 60 évvel ezelőtt - a még dolgozni tudó munkaszolgálatosokkal egy téglagyári szárítóhelyiség ablakait elzáratták, és azt mondták, hogy gyengélkedőnek rendezik azt be. Több mint száz embert zártak be ebbe helyiségbe, az ajtót befalazták és a kéményen engedték rájuk a gyilkos ciklon B gázt.

Az áldozatokra nemcsak a túlélők és a hozzátartozók, hanem a város is emlékezett. Kőszeg dicsőséges történetében ez volt az egyetlen olyan esemény, amelyre senki sem lehet büszke. Dr. Hankó Faragó Miklós beszédében figyelmeztetett arra, hogy a törvényhozásnak egyértelmű állásfoglalással kell elérnie, hogy a közvélemény szembeforduljon a diszkriminatív eszmékkel.