Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

11-es huszárok háborús emlékalbuma

Adásban volt: 2017. november 13.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Szülőföld Kiadó gondozásában újra megjelent A 11-es huszárok háborús emlékalbuma, amelyet az Őrvidékházban mutattak be. Az I. világháborús hadieseményeket, fényképeket és a katonák névsorát tartalmazó kötet eredetileg 1920-ban látott napvilágot, a mostani kiadvány ennek bővített változata.

Az I. világháborúban elesett katonák emlékművének koszorúzásával kezdődött a rendezvény, majd Farkas Csaba, a Szülőföld Kiadó vezetője köszöntötte az érdeklődőket. Mint mondta, feladatuknak tekintik a katonai hagyományok ápolását, ezért vállalkoztak a könyv kiadására. Hende Csaba országgyűlési képviselő a 11-es huszárok hősiességére utalt, kiemelve a limanovai ütközetben tanúsított helytállásukat, amellyel megállították az orosz "gőzhengert". A könyv megjelenését Puskás Tivadar polgármester és Székely János megyéspüspök is üdvözölte, majd az ezred történetét ismerhette meg a közönség, 1762-es megalapításától 1919-es feloszlatásáig.

Drenovácz Violetta huszárhölgy
1912-ig az ezred Szombathelyen állomásozott, ezután a galíciai frontra, a mai Lengyelország területére került. De az ezredtörzs, a sorozóbizottság, a kiképzés, a tartalékszázad, mind maradt Szombathelyen az első világháború végéig.

Az albumot a közönség figyelmébe ajánló Széll Kálmán családi történeteket és saját, lovas tüzér emlékeit is felelevenítette.

Széll Kálmán
Ez a könyv a szenvedések és megpróbáltatások könyve is, ami a háború szükségszerű együttjárója. Persze van benne öröm, sőt humor is. Ám mindenekelett büszkeség és öntudat árad belőle.

A most megjelent kötet toldalékában olvasható Fischer István emlékezése édesapjára, aki a galíciai fronton szolgált, főhadnagyból az ezredparancsnok segédtisztje lett.

Fischer István
Végig tartotta a volt bajtársaival a kapcsolatot, rendszeresen előfordult Szombathelyen is, holott akkor már nem Szombathelyen élt, 1933-ban ennél az emlékműnél ünnepi beszédet mondott. Ez az ünnepi beszéd szintén annak a dokumentációnak a része, amit én féltve őrzök.

A 11-es huszárezred 160 éves története ugyan lezárult, hagyományaikat a róluk elnevezett egyesület továbbra is őrzi.

2017. november 13.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében