Hírek

110 éves Bartók Béla Zeneiskola

2019. november 18., 15:35

Emlékkiállítás nyílt a Bartók Béla Zeneiskola elmúlt 110 éves történetéről, és ünnepi hangversenyt tartottak a jubileum alkalmából. Felléptek az iskola tanárai, volt növendékei és vendégművészek is.

110 éves Bartók Béla Zeneiskola

Czenek László - intézményvezető, Bartók Béla Zeneiskola
“Komoly hagyományokat ápol, határozott értékrendet képvisel, szakmai eredményeit országosan is elismerik.”

Ezt mondta köszöntőjében az intézmény vezetője, Czenek László a kiállítás megnyitóján. Az iskola aulájában több tucatnyi képpel emlékeznek a 110 éves múltra: egykori tanulók, díjátadók (03:33, 03:44), a régi épület (04:16) is látható a gyakran még fekete-fehér képeken.

Horváth Soma - alpolgármester
“Öröm nézni ezt a kiállítást, egy mesekönyv tárul elénk a zeneiskola gazdag múltjáról, jó látni itt korábbi tanítványokat, mestereket, növendékeket, és nagyon büszkék lehetünk arra, hogy itt Szombathelyen 1909-ben az országban elsőként alakult zeneiskola.”

Hozzátette, hogy a város kulturális életének része a zene, ezért is számíthat a nagy múltú intézmény a támogatásukra. Fodor István személyes emlékeket idézett fel, amikor a látogatók figyelmébe ajánlotta a tárlatot.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerületi Központ
“A zeneiskolában működött nagyon sokáig a Zsönesz Kórus, aminek tagja voltam 77-től, ez 42 évvel ezelőtt kezdődik, és a mai napig aktívan éneklek, zenélek, a zene nekem mindig nagyon fontos volt, és eből a szempontból szeretném azt elmondani, hogy milyen nagy élmény benne lenni ilyen zenei életben, aminek büszkén vagyunk most egy kicsit a fenntartói.”

A Bartók-teremben hangversenyel zárult az ünnepség, itt Horváth Soma alpolgármester a történelmi múltat idézte fel köszöntőjében. A fellépő művészek között voltak az iskola tanárai és korábbi növendékek is.