MNB - 2
MNB

Hírek

Elhunyt Kuntár Lajos

2005. november 02., 13:00
91 éves korában meghalt Kuntár Lajos, a múlt századi magyar történelem egyik véres eseményének szombathelyi krónikása, haditudósító, a Véres Don című kötet szerzője. Csörötneken született, 1944-óta élt Szombathelyen, ahol folytatta alkotói tevékenységét. A helyi napilaphoz is hívták szerkesztői posztra, amit nem fogadott el.

1914-ben, nyolcgyerekes paraszti családban született Csörötneken. A II. világháború alatt a Don környékén szinte mindenütt járt, tanúja volt a csatáknak, a vereségnek és a dicstelen visszavonulásnak. Ezt írta meg könyv formájában, amely azonban a maga idején, még a háború befejezése előtt érthető okokból nem jelenhetett meg. 1944-óta élt Szombathelyen, ahol folytatta alkotói tevékenységét.

A helyi napilaphoz is hívták szerkesztői posztra, amit nem fogadott el. Megtartotta önállóságát és függetlenségét, mert az újságírásnak a tényekről kell szólnia, valotta, s erre a rendszerváltás előtt vajmi kevés esélyt látott. Gazdag életművet hagyott maga mögött, ami köszönhető annak, hogy hazajött onnan, ahonnan kevesek, Istennek vagy a szerencsének köszönve nem érte a kaszáló halál akkor, meghagyva a lehetőséget számára a dokumentálásra. S ezt elvégezvén tette lehetővé számára, hogy most hagyja itt a világot. Kuntár Lajos 91 évet élt.