Hírek

Keresett a devizaalapú hitel

2005. november 25., 16:39
Novemberben enyhítették a Fészekrakó program, államilag támogatott lakáshitelhez jutás feltételeit, így a korábbi 30 éves korhatár 35 évre változott. Ennek ellenére a pénzügyi szakemberek szerint még mindig a devizaalapú lakáshitelek a legkeresettebbek manapság.

Az egyes pénzintézetek által kínált lakáshitel konstrukciókat, azok teljes költségét az ügyfelek többsége nem látja át, hiszen a járulékos fizetnivalókat a bankok nem ugyanazzal a kifejezéssel jelölik. A hitelközvetítő szakember azt mondja, akár százezer forintos eltérés is lehet a különböző konstrukciók járulékos költségeinek összeadása után. A forint alapú, államilag támogatott hitelekkel szemben a devizahiteleknél fennáll az árfolyamnövekedés kockázata. A svájci frank azonban az elmúlt időszakban alig változott.

Fitos Szilárd, a C&I Consulting Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: - A devizahitelek a nyerők, az ügyfelek 99  százaléka ezt választja. Megértem őket, mert egy forint alapú hitel részleteivel összehasonlítva több tízezer forint különbség van a havi törlesztés tekintetében.

A szakember szerint tévhit, hogy az úgynevezett BAR-listán, azaz a bankközi adóslistán szereplő ügyfelek nem juthatnak további hitelhez, ugyanis bizonyos igazolások beszerzése után ez az akadály elhárítható. Arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az ausztriai bankok kedvező ajánlatokkal csábítják a magyar ügyfeleket, nem mindig az az olcsó, ami annak látszik.