Hírek

113 éve született Kraszna-Krausz Andor könyvkiadó, fotóművészeti szakíró

2017. január 13., 16:17

Kraszna-Krausz Andor, szombathelyi származású, Angliában világhírt szerzett  könyvkiadó, fotóművészeti szakíró születésének 113. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezést szülővárosa a Magyar Hollywood Tanáccsal közösen.

113 éve született Kraszna-Krausz Andor könyvkiadó, fotóművészeti szakíró

Szombathelyen, 1904. január 12-én született Kraszna-Krausz Andor. A jogi egyetemet otthagyva Münchenben tanult, fotózást és filmezést. A harmincas évek elején a zsidóüldözések elől Angliába menekült, ahol a fényképészettel és mozgóképkészítéssel foglalkozó kiadót alapított.

Születésének évfordulójáról a Magyar Hollywood Tanács is megemlékezett. A szervezet a nemzetközi filmipar jelentős, Magyarországon született alakjainak emlékét ápolja.

Bokor Balázs - elnök, Magyar Hollywood Tanács
“A Magyar Hollywood Tanács immár hat-hét hónapja sorra járja azokat a magyar településeket, ahol nagyon híres filmes ikonok születtek. Múlt héten Ricsén voltunk, ahol a legnagyobb amerikai filmgyártó cég, a Paramount Pictures alapítója született, Adolf Czukor. De a Twenty Century Foxnak is véletlenül Fux Vilmosként, aki később William Fox lett, magyar volt az alapítója. És a harmadik legnagyobb amerikai filmsúdiót, a Universalt is véletlenül egy Paszternák József nevű magyar ember alapította. És akkor jövök át Londonba, ahol Kraszna-Krausz megalapította a világ legnagyobb és legerősebb filmkritikával, fotóművészettel foglalkozó kiadóját, a Focal Presst. ”

Kraszna-Krausz élete végéig büszke volt magyarságára. Fiatalon felvett Kraszna előnevével is a magyarsághoz való kötődését hangsúlyozta.

Mathiász Gábor - alelnök, Hungarikum Szövetség
“A Hollywoodot magyarok alapították, magyarul egy magyar falu alakult Amerikában, és itt a nagy többsége, magyar művészek, színészek, operatőrök, rendezők, forgatókönyvírók csinálták, azt is mondhatnánk, hogy egy igazi hungarikum Hollywood.”

A rendezvényen elhangzott: Nemes-Jeles László Oscar-díja példa lehet a fiatal filmeseknek arra, hogy  érdemes kitartóan követni az álmaikat.

Pannoniay Boglárka - producer és filmrendező
“Én azon fiatal generációhoz tartozom, akiket szeretne a Magyar Hollywood Tanács egy picit felkarolni és megismertetni a közönséggel, mi most egy Gulág-történetet készítünk..”

Havas Miklós új alkotásáról is szó esett. Ő forgatókönyvíróként és producerként jegyzi a Czifra György világhírű zongoraművészről szóló A virtuóz című dokumentumfilmet.