Hírek

Díjazott a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület

2008. január 28., 16:45
A közösségi kultúráért tevékenykedőket tüntette ki a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület a Magyar Kultúra Napja alkalmából a hét végén. A 10 éves múltra visszatekintő egyesület célja, hogy feltárja a megőrzésre érdemes értékeket, felkarolni és támogatni mindazokat a közösségi vagy egyéni kezdeményezéseket, amelyek a megye és települései kulturális fejlődésében szerepet játszanak.

Magyarországon a kultúrafogyasztás gyengébb, mint általában Európában. A magyar kultúra elsüllyedhet, ugyanakkor gyorsan változó világunkban esélyt is kap a megerősödésre - mondta kultúra napi köszöntőjében a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője. Vas megyében több mint háromszázan dolgoznak kulturális területen. A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület egy évtizede figyeli és támogatja is a megye kultúrájának közösségi és egyéni munkásait. Az elismerés napja pedig a szakma ünnepe.

Zsámboki Árpád - alelnök, Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület
"Az elismerési szabályzatunk szerint minden évben tíz egyéni és két közösségi kitüntetés adható ki. Idén ez némileg változott. 11 egyéni és egy közösség kapta - a Gyencsapáti Hagyományőrző Együttes."

A „közösségi kultúráért" díjazottak között van népdalköri tag, népművelő, néptáncos, gitárművész és táncművészeti vezető, festő- és grafikusművész, várkapitány, Gombász Klub alapító, és nyugdíjas érdekvédő is. Az ünnepségen minden kitüntetett egy, a munkájához kötődő művészeti produkciót is kapott ajándékként.

A díjazottak:

Kovács Istvánné  
Kovács Istvánné évtizedek óta a vasvári nyugdíjas klub fáradhatatlan tagja. Örömmel segíti a nyugdíjas klub  fiatalabb tagjait is és a nyugdíjas klubon kívülieket is látogatja. Tagja az Őszirózsa Népdalkörnek és gyakran részt vesz népdalos összejöveteleken, vidéki fellépéseken. Embersége, humánuma, a társai iránti szolidaritása, az elesetteken való segítőkészsége példamutató az idősebb és a fiatalabb korosztály részére egyaránt. Tavaly Kovács Istvánnét a Vasvári Művelődési Ház az Őszirózsa Népdalkörrel, a nyugdíjas klubbal, és a Vasvári Színi Egylettel egyetértésben javasolta a „Közösségi Kultúráért” díjra.

Kuthi Márta 
Amatőrként néptáncosként kezdte. Népművelői munkáját Celldömölkön, Kőszegen, majd ismét Celldömölkön végezte. 1973-tól két évtizeden át a Kemenesaljai Művelődési Központ Igazgatójaként dolgozott. Kiemelkedő szerepe volt a város színházi kultúrájának megalapozásában és fejlesztésében, a művelődési közösségek szakkörök létrehozásában és működtetésében. 1983-tól előbb az Öreg Diákok Baráti Körének, majd az ebből alakult Kemenesaljai Baráti Körnek alelnöke, majd titkára lett. Jelenleg a Dr. Kiss Gula Kulturális Egyesület aktív tagja, íródeákja.

Csollány Csaba
Csollány Csaba 1988-ban került az Ungaresca Táncegyütteshez. Előtte a neves Martonvásári Százszorszép Táncegyüttesben ismerkedett a néptánccal, majd a soproni Ürmös Táncegyüttes tagja volt. A soproni Erdészeti Egyetemen a faipari üzemmérnöki kar elvégzése után Szombathelyen talált munkahelyet, és az Ungaresca Táncegyüttesben folytatta táncos tevékenységét. Elvégezte a „C” kategóriás táncoktatói tanfolyamot és  1991 óta foglalkozik tánctanítással. Több évig dolgozott a kőszegi Hajnalcsillag Táncegyüttessel. Jelenleg a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttesnél dolgozik koreográfusként. Aktívan közreműködik az Ungaresca Táncegyüttes szakmai munkájában, tanít a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Mindemellett a Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakának III. évfolyamos hallgatója. Koreográfiai munkásságát több alkalommal is díjazták koreográfiai versenyeken. Tanítványai pedig jelentős sikereket értek el a különböző néptáncos fesztiválokon.

Németh Jánosné
Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Közösségének Érdekvédelmi Szövetsége 1991-ben alakult, amelynek alapításától tagja. Tevékenységében mindvégig aktívan szerepet vállaló segítője, majd ügyvezető elnöke. A szövetség üdülési felelőse, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnökségi tagja. Szervezője számtalan külföldi és belföldi útnak, amely a nyugdíjasok számára is lehetővé tette, hogy kedvező áron eljussanak külföldre és belföldre egyaránt. Az utazások során kialakult közösségek megtartása érdekében Utazó Klubot alapított, hogy az utazások élményeit, ill. a leendő utazások helyszíneit is közösen megismerhessék a tagok. Fáradhatatlan tenniakarása, a nyugdíjas korosztályt érintő rendezvények, üdülések, utazások során példaértékű, a nyugdíjas közösség szervező-összetartó tevékenysége pedig hiánypótló és kiemelkedő fontosságú e korosztály tagjai számára is.

Várhelyi Zoltán 
Az MMIK-ban működő CAPITO Gitárklub ill. a Gitárkurzus vezetője Várhelyi Zoltán. Saját módszerén alapuló gitáriskolája több mint 20 éve kezdte működését. Számos CD, ill. stúdiófelvételen közreműködő zenész, többször szerepelt országos TV illetve rádióműsorokban. 1994-ben megnyerte a Fehérvári Országos Dalostalálkozót. Ő vezetésével indult csoportos keretek között gitároktatás az MMIK-ban. A CAPITO Gitárklubot-igazi közösségként a kisiskolások, felső-tagozatosok, valamint felnőtt növendékek alkotják. A kottából szívesen és ügyesen játszó tagokból megalakította a CAPO D’ASTRO Gitárzenekart, mely reneszánsz és barokk, vokális ill. instrumentális művek átiratait szólaltatja meg a gitárokon. Irányításával megkezdte működését a CATALUNYA Gitárkvartett, amely latin muzsikát játszik játssza autentikus flamenco alapokon. Felélesztője, aktív szervezője és közreműködője a 25 év után az MMIK-ban újraindított országjáró Dalosok Találkozójának.

Németh Gyöngyi
A Homo Ludens Zenés Színpad megalakításának kezdeményezője, művészeti vezetője táncosa és számos előadás rendezője Németh Gyöngyi. Testnevelő tanárként, majd szaktanfolyamokon képzett táncpedagógusként kezdetben tanítványaival alakított tánccsoportot iskolájában. E magból nőtt ki a 90-es évek végére a Hemo Ludens Táncegyesület, majd a Homo Ludens zenés Színpad. A társulat a „Macskák”  című világhírű musical előadásával az Ő szakmai vezetésével, rendezésében és részben az ő koreográfiával nyerte el Pápán, a Zenés Színházak 2001. évi fesztiválján zenés színdarab kategóriában az országos első díjat. A „Villongás” zenés színdarab formájában felújított változatért – „Francois” címmel – Németh Gyöngyi alkotói különdíjat kapott. A Homo Ludens zenés Színpad 2007-ben énekes táncfantázia alcímmel – felújította a Kis Herceg című darabját, ismét Németh Gyöngyi rendezésében. A mű a 2007. évi pápai országos Scherzo fesztiválon rekord mennyiségű díjat kapott, köztük az I. helyezést a  Németh Gyöngyi legújabb alkotása a „Diótörő” című karácsonyi mese, amelynek szerkesztője, rendezője és tánckoreográfusa.

Pásti János
Az 1992-ben alakult Gombász klub alapító tagja, ám ezt megelőzően az ún. eredeti, az MMIK-ban 1981-ben megalakult első Gombász klubnak is tagja volt már. Ezenkívül tagja a Madár klubnak, Csillagász klubnak, a Búvár klubnak és a Koch Sándor ásványgyűjtő klubnak. De tevékenyen részt vesz a Kerekerdő Alapítvány munkájában. Örömmel tart előadásokat, bemutatókat a Gyermekek Háza és az MMIK szervezésében is.

Pócza Zoltán
Póca Zoltán a Kőszegi Jurisits Vár és Művelődési Központ igazgatója, aki hosszú évek óta végez kiemelkedő közművelődési munkát az intézményben és Kőszegen. Mint intézményvezető, különösen sikeresen  képviseli az intézményt és közösségeit a városban és a megyében egyaránt. Számos sikeres városi rendezvény főszervezője szponzor keresője, képviselője a médiában és más fórumokon. Érdemei közt kell felsorolni a különböző művészeti együttesek segítését, támogatását, valamint a városban élő és dolgozó gazdasági szervezetekkel, helyi vállalkozókkal kiépített együttműködést. A Kőszegért Egyesület titkára, a városi honlap szerkesztője, a Kastélyokért Egyesület elnöke, a Szabadtéri Színházak Szövetsége alelnöke.

Drovák László
1989 óta, a Kőszeg Együttes megszűnése után segíti munkájával a feleségével együtt szervezett  Hajnalcsillag Néptánc Együttest. 1995 óta a Hajnalcsillag Néptánc együttes Közhasznú Alapítvány elnöke. Felesége a csoport művészeti vezetője, Dvorák László pedig az alapítványon keresztül a csoport „menedzsere”. Szabadidejének nagy részét a csoport érdekében végzett tevékenység teszi ki.

Bödei Imre
Tevékenységét mint néptanító kezdte, aki a tanításon kívül a közművelődési munkát is szervezte. Ezért került a szombathelyi tanács művelődési  osztályára népművelési felügyelőnek. A Savaria intéző bizottságon belül, szervezte és irányította a Savaria Nyári nagyrendezvényeket, így a Karnevált, a Fúvóstalálkozót, a Táncversenyt. A Tanárképző Főiskola megalakulása után mint főiskolai oktató továbbra is részt vett a közművelődési munkában és jelenleg a Vas megyei Népművelők Klubjának aktív tagja.

Vörös Ferenc - festő- és grafikus művész, rajztanár
A nyugdíjas korú, de örök fiatal művész állandó és aktív szereplője, résztvevője a város kulturális életének. Két iskolában óraadó tanár, szakkörvezető, kiállítóművész.
Különösen fontos szerepe van az ifjúság vizuális ismereteinek bővítésében. Félszáznál is több azoknak a száma, akiket képzőművésznek, rajztanárnak vagy építésznek indított útra. Ezidáig már több mint 70 könyvet, verseskötetet illusztrált. Közel 4000 grafikája jelent  meg országos, megyei, városi kiadványokban, szaklapokban.

A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
A nagy múltú Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes 1993-ban alakult újjá. A régi tagokat Varga Albin szervezte és egészítette ki fiatalokkal. A csoport célkitűzése a helyi tánchagyományok ápolása, a népszokások felelevenítése és életben tartása. A csoport az elmúlt években jelentős sikereket ért el. Elnyerték Európa egyik legjelentősebb fesztiválja, a lengyelországi Zakopanoi Fesztivál Nagydíját, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség nívódíját, melyet a legjobb hagyományőrző csoportok vehetnek át. A Táncegyüttes vállalva a hagyomány ápolása mellett az új táncanyaggal való ismerkedést, szép sikereket ért el a Lajtha László Koreográfiai Versenyen. Házigazdái a Pünkösdi Vígasságok keretében megrendezett a Gencsi Söprű Megyei Néptánctalálkozónak. Az elmúlt több mint egy évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként kapja a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes  a „Közösségi Kultúráért oklevelet”.