Hírek

Népszerű a nyári diákmunka

2008. május 13., 14:03
Érdemes már most munka után nézniük azoknak a diákoknak, akik a szünidőt nem csak pihenéssel akarják tölteni. Ugyanis sokkal több a jelentkező, mint ahány álláshelyet a munkáltatók kínálnak. A gyárakban a munkakörök többségét már tanév közben is meghirdetik, így a munkaadók szívesebben hívják vissza a már ismert tanulókat, és azokat, akikre nem csak nyáron számíthatnak.

A fiatalok egy része szívesen egészíti ki a zsebpénzét munkával, hogy egy-egy új holmit vásárolhasson magának. De vannak, akik inkább pihenéssel és szórakozással töltik a nyarat, így megoszlanak a vélemények.

Molnár Rita
"Én nem szoktam diákmunkát vállalni. Inkább másra használom a szabadidőmet, amíg lehet."

Németh Adrienn
"Szoktam diákmunkát vállalni, többfélét is. És idén nyáron is vállalnék szívesen."

A fiatalok  a könnyen végezhető, jól fizető munkákat keresik. Szombathelyen a hiper-, és szupermarketekben pénztáros, árufeltöltő; a gyárakban pedig betanított munka szerepel a kínálatban, de előfordul az is, hogy egy-egy diák külföldön, például egy gyorsétkezdében talál helyet magának. A cégek szívesebben hívják vissza a már bevált munkaerőt, illetve gyakran részesítik előnyben a saját dolgozók gyermekeit.

Gadóczi József - területi képviselő, Rébusz Iskolaszövetkezet
"Ezért is van az, hogy sokan, akik csak nyáron szeretnének munkát vállalni, júniusban úgy gondolják, hogy elkezdik a munkát, nem biztos, hogy összejön a dolog. Van egy olyan folyamatos gárda, akik korábban is dolgoztak. Nyilván őket nem küldhetjük el azért, mert a nyári időszakban vannak új jelentkezők."

Így a közel 800 jelentkezőből csak 300-an juthatnak munkához a közvetítőn keresztül. Diákmunkát Magyarországon csak a 16 és 18 év közötti fiatalok vállalhatnak egész évben, nyáron pedig a 15 év feletti diákok is. Nem dolgozhatnak azonban heti 40, illetve napi 8 óránál többet egyik munkáltatónál sem.

A regisztrációhoz szükséges a tanulói jogviszony igazolása, valamint adószám, személyigazolvány, és orvosi alkalmassági igazolás is. Ezenkívül a munkáltatónak kötelessége balesetvédelmi oktatásban részesíteni a diákokat.