Hírek

33 milliárd régiós fejlesztésekre

2010. január 22., 15:24
33 milliárd forinthoz jutottak tavaly a régió vállalkozásai, települései többek között fürdőfejlesztésre, városközpont-felújításra a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programból. Több szombathelyi és Vas megyei önkormányzat és vállalkozás is a nyertes pályázók között van, mondta egy mai sajtótájékoztatón Ipkovich György, a Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke. Jövőre közel ugyanekkora összegű támogatásra lehet majd pályázni.

Tavaly a sárvári gyógyfürdő nyerte a legtöbb pénzt. A fürdő mintegy 3 milliárd forintos bővítést tervez, amelyre 900 millió forintos támogatást kapott.

Kozma Norbet egy másik nyertes pályázó. Cége 40 millió forintot nyert fémmegmunkáló és szervízépület építésére. Ez csak két példa abból a 114-ből, akik a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatain kaptak támogatást 2009-ben.

52 milliárd forintra pályázhattak idén a régió önkormányzatai, vállalkozásai fejlesztésekre, mondta Ipkovich György. A Fejlesztési Tanács például gazdaságfejlesztési, turizmusfejlesztési programokat támogatott.

Dr. Ipkovich György, társelnök - Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács
"A pályázat meghirdetésétől a befejezéséig és az elbírálásig 32 milliárd forint pályázati rendszer került lebonyolításra. 20 milliárd a tavaly meghirdetettekből várhatóan idén kerül elbírálásra."

A támogatások kifizetése felgyorsult, mondta Ipkovich György, így tavaly év végéig már 10 milliárd forinthoz hozzá is jutottak  a nyertesek. A 2007 és 2013 közötti időszakban rendelkezésre álló mintegy 140-145 milliárd forint 80 %-át osztotta ki a tanács. Jövőre, az áthúzódó 20 milliárd forint mellett már csak 10 milliárdot fordít a tanács fejlesztésekre.

Balogh József, elnök - Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács
"A fejlesztésekre vonatkozó döntéseket legnagyobb arányban 2008-ban és 2009-ben kell megvalósítani. 2010-ben már kevesebb jut, 2011-re már ennél is  kevesebb, hogy 2013. december 31-ig ezek a tervek necsak papíron, hanem a valóságban is megvalósuljanak."

Sikeresen szerepeltek vasi önkormányzatok a számukra kiírt hazai pénzügyi forrású fejlesztési pályázatokon. Ezeken több mint 500 millió forintot nyertek el, többek között közútfejlesztésre, akadálymentesítésre, közvilágítás-, vízelvezető rendszerek kiépítésére, játszóterek felújítására.