Hírek

Április 11-én lesznek az országgyűlési választások

2010. január 22., 16:19
Április 11-ére írta ki az államfő az országgyűlési választások első fordulóját. A második fordulót két héttel később, április 25-én tartják. Sólyom László ma reggeli bejelentésével hivatalosan is elkezdődött a választási kampány.

A választási eljárásról szóló törvényben idén nem lesz komolyabb változás a megszokotthoz képest - tájékoztatta Híradónkat a helyi választási irodavezető helyettese. Szombathelyen azonban néhány apróbb újdonságra fel kell készülni a választópolgároknak. Megváltozik néhány szavazókör helyszíne, ezekről az érintettek néhány héten belül értesítést kapnak a kopogtatócédulák kézbesítésével egyidőben. A helyi választási iroda helyettes vezetőjétől megtudtuk: a szombathelyi önkormányzat idén nem helyez ki a városban plakáttartókat.

A jelölteket állító pártok és szervezetek idén is elhelyezhetnek választási anyagokat az önkormányzat által kijelölt helyeken. A plakátokat is csak az előírt helyekre ragaszthatják ki a pártok. Ezeket úgy kell elhelyezni, hogy más jelölt vagy párt plakátját ne takarja el. Utólagos eltávolításukról a választás után 30 napon belül annak kell gondoskodni, aki elhelyezte őket. A kampány a szavazást megelőző nap 0 óráig, a kampánycsend kezdetéig  tart, tehát idén 78 napos lesz.