Hírek

Nőhetnek a távhőszámlák

2010. január 27., 10:59
1500-2500 forinttal is többet fizethetnek a fogyasztók a januári távfűtésért - az elmúlt hetek fagyos időjárása miatt mintegy 14 %-kal több hőt használ el Szombathely lakossága - mondják a szakemberek. A pénzügyi válság miatt egyre többen halmoznak fel hátralékot. A társaságnak jelenleg mintegy 100 milliós kintlevősége van.


Szilvia történetét még augusztusi híradónkban mutattuk be. Férje akkor veszítette el az állását, így nem tudták időben rendezni tartozásukat a távhőszolgáltató felé. Ők akkor részletfizetési lehetőséget kértek, de számos más megoldás is van az elmaradt számlák kifizetésére. Önkormányzati támogatás, kamatmentes kölcsön is kérhető, de legtöbben a Pálos Károly Családsegítő Szolgálathoz fordultak. Az elmúlt időszakban itt közel 200-an kértek segítséget.

Dudok Anett - adósságkezelési tanácsadó, Pálos Károly Családsegítő Szolgálat
"Amikor az ügyfelek együttműködnek a hátralékkezelésben, nem a szokásos ideig tart 2-3 hónap, hanem akár másfél-2 évig is eltarthat a hátralékkezelés."

A családsegítő munkatársai szerdánként állnak a rászorulók segítségére a távhőszolgáltató irodájában. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek többsége együttműködő a hátralékkezelésben. A szakemberek a hóközi leolvasás és a várható időjárás alapján úgy kalkulálnak, hogy a januári hideg miatt várhatóan magasabbak lesznek a fűtésszámlák - mondja az ügyfélszolgálat vezetője, így ezzel mindenkinek számolnia kell.

Kocsis Tóth Ildikó, ügyfélszolgálati vezető - Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
"Decemberben +1 fok volt az átlaghőmérséklet, januárban -2-vel kalkuláltak, az azt jelenti, hogy kb. 14 %-kal több hőmennyiséget adunk ki a város egészét tekintve, mint az előző hónapban, ez várhatóan az ügyfelek számláján is látszik majd."

Ez legalább 2000 forintos pluszköltséget jelent lakásonként, fogyasztástól függően. Ott, ahol például a panelprogramnak köszönhetően korszerűsítették a fűtésrendszert, ez az összeg akár kevesebb is lehet.