Hírek

Közgyűlés: Döntöttek a HEMO átalakításáról

2010. január 29., 15:33
Csökkentették az önkormányzati többségű és 100%-ban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok igazgató tanácsainak és felügyelő bizottságainak létszámát a tegnapi közgyűlésen. Törvény írja elő a létszámcsökkentést, ám nem mindegyik poltikai oldal elégedett a végeredménnyel, derült ki a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatókon. Egyhangú döntés született ugyanakkor a HEMO felújítására kiírt közbeszerzési pályázattal kapcsolatban, és több mint 40 millió forintot kaptak a városi sportegyesületek az év első két hónapjára többletámogatásként.

A szükséges politikai egyeztetés hiánya miatt nem került napirendre a város 2010-es költségvetése a csütörtöki közgyűlésen, mondta Németh Kálmán. A tavalyi büdzsé utolsó módosításait viszont elfogadta a testület, és így 280-300 millió forintos hiánnyal zárta a 2009-es évet Szombathely.

500.000 forintot szavazott meg a közgyűlés a Savaria Fórum kiadásával kapcsolatos szerződés megvizsgálására. Végzetes politikai felelőtlenség a várossal szemben, hogy nem került sor az 1 milliárd forintot meghaladó, új városliget-nagyprojekt tárgyalására, mondta Szabó Gábor, fejlesztésekért felelős alpolgármester. Nemrég ugyanis egy kormányrendelet látott napvilágot, amely szerint április 1-jétől befagyasztják a nagyprojekteket. Így egy későbbi döntéssel a város lemaradhat a támogatásról.

Egyhangú döntés született a HEMO átalakítására kiírt pályázattal kapcsolatban, amit a januári közgyűlés egyik legfontosabb döntésének tart Nemény András. Február 2-án lesz a hivatalos eredményhirdetés. A szocialista párt frakcióvezetője indokolatlannak tartja a médiaszakértő díjazását a Savaria Fórum kiadásával kapcsolatos szerződés megvizsgálására, hiszen a közbeszerzési eljárás során ingyen dolgoztak a szakértők. Sem a polgármesterrel, sem a frakcióval nem egyeztetett a Fidesz a felügyelő bizottsági és igazgatósági tagok összetételének megváltoztatásáról, mondta a frakcióvezető. Így az összes megmaradt MSZP-s delegáltat, Kővári Attila kivételével, visszahívták vagy lemondtak.

Molnár Miklós, a Pro Savaria és a Fidesz nevében arról beszélt, hogy a városvezetés arra sem volt képes, hogy 2010-re költségvetési tervet nyújtson be a közgyűlésnek, és ezzel a legfontosabb napirend maradt el. A HEMO átalakítására kiírt pályázatról vita nélkül döntött a testület, ami egyben válasz azokra a félreértésekre, amelyek a médiában megjelentek az elmúlt hetekben, mondta a poltikus. Az igazgató tanácsi és felügyelőbizottsági tagok létszámának csökkentésével kapcsolatban Molnár Miklós azt mondta: ezzel egy újabb, jelentős megtakarítást ért el a közgyűlés és újra normális létszámban tudnak működni az önkormányzati cégek.