Hírek

Felszámolták a gencsapáti szeméttelepet

2010. február 12., 13:10
15 millió forintból rekultiválták a régi gencsapáti hulladéklerakót. Ma történt meg a terület műszaki átadása. A termőfölddel meghordott és fákkal, cserjékkel beültetett egykori szeméttelep alatti talajvizet öt évig kell figyelnie az önkormányzatnak.


Nem csúfítja már az ökoturizmus és zarándokutak metszéspontjában lévő Szentkúti kápolna szomszédságát a szeméttelep. A szilárd hulladéklerakót négy éve nem használta már a település, most uniós támogatásból rekultiválták az egy hektáros területet.

Szigorú előírásoknak kellett megfelelni, a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatának ugyanis a terület tájba illesztése is feltétele volt. A település 13 millió forintos támogatást kapott, 2 milliót saját költségvetésükből tettek hozzá.

Bodorkós Ferenc - polgármester, Gencsapáti
"A tömörítés után elültett 360 db őshonos magyar fát, 720 db madárbarát cserjét, illetve füvesített, aminek az utógondozási munkái maradnak az önkormányzatra."

A polgármester azt mondja, az így létesített liget alatt 3000 m3 szilárd hulladék van, 14 év alatt töltötték fel itt szeméttel az egykori homokbányát. A csapadékvizet a terület szélén árokban vezetik el a területről, a talajvíz  tisztaságát pedig egy nyolc méteres figyelőkútban mérik. A rekultivált domboldal nem csak új zöldfelülete lesz a falunak, hanem akár szánkópályaként is használhatják a jövőben.