Hírek

Újraindul a lelkisegély szolgálat

2010. február 08., 15:18
Négy hónap szünet után, ma este, adásunkkal egyidőben kezdi meg újra működését a Szombathelyi Lelkisegély Telefonszolgálat. Új helyen, este 7-től reggel 7-ig fogadják a hívásokat.

A Markusovszky kórház 11-es Huszár úti telephelyén működött hosszú éveken át a Szombathelyi Lelkisegély Telefonszolgálat. Ám tavaly ősszel a kórház megszüntette a szolgálat támogatását. Így a szervezetnek elkellett költöznie. Négy hónapig kérdéses volt a folytatás.

Ma este 7 órától újra Szombathelyen fogadják a 94-es körzetből érkező segélykérő hívásokat. Sikerült új helyet találni a szolgálat működéséhez. Igaz a helyiség nem túl nagy - mondja Cseresnyés János főorvos, kb. 20 m2-en tudnak majd dolgozni. Az önkormányzat bérleti díj nélkül biztosítja a helyiséget a működéshez, csak a rezsit kell fizetni. Egy kivételével valamennyi önkéntes újra vállalta a munkát.

Dr. Cseresnyés János, főorvos
"Most sehonnét nemfognak bért kapni. Úgy tűnik, hogy időnként mi finanszírozunk bizonyos dolgokat saját zsebből. Amíg a kórházban működtünk, addig is csak kb. 40 forintos órabért kaptak, ami arra volt elég, hogy az ideutazásukat segítse."

A helyiség mellett nagy kérdés volt, hogy mely szervezet égisze alatt működhet tovább a telefonos szolgálat. Ezt végül a Telehumanitás Szombathelyi Mentálhigiénés Egyesület vállalta.

Prádli Edit, elnök - Telehumanitás Szombathelyi Mentálhigiénés Egyesület
"Mindenféle szempontból ez nagy falat. Reméljük, hogy meg tudunk birkózni vele, hiszen az egyesület önkéntesekből áll és pályázatokból tartja el magát."

Minden este ketten, felváltva fogadák majd a hívásokat reggel 7 óráig. Napközben továbbra is más megyében működő telefonos szolgálatok fogadják az ingyenes, zöld számra érkező hívásokat. A 24 órás szolgálatot egyelőre nem sikerült megoldani.