Hírek

Segítség a szenvedélybetegeknek

2010. március 05., 17:34
Népbetegségnek számít az alkoholizmus Magyarországon: 500 ezer és 800 ezer közé becsülhető a függők száma, ezzel az európai élmezőnyhöz tartozunk. A szenvedélybetegek gyógyításában szociális munkások, pszichiáterek, családsegítők vesznek részt. Szombathelyen fejlett az ilyen irányú ellátó rendszer, több helyen is kérhetnek segítséget a rászorulók.
Segítség a szenvedélybetegeknek

1996 óta működik Szombathelyen az Egyházmegyei Karitász RÉV ambulanciája, ahol a szenvedélybetegeket segítik. Az elmúlt 14 évben több százan fordultak meg itt. 

Egyéni terápiával és csoportos foglalkozásokon kezelik az alkoholistákat. Számuk folyamatosan nő, egyre több köztük a fiatal: 16 éves gondozottjuk is van. A válság miatti munkahelyvesztés is sokakat késztetett arra, hogy a pohárhoz nyúljanak. A március 31-ei kilakoltatási határidő lejártával pedig újabb betegekre számítanak.

Az alkoholistákat általában orvos küldi, de van, hogy önként jönnek, valamelyik hozzátartozóval.

Ráczné Korom Krisztina - szolgálatvezető koordinátor, RÉV Ambulancia
"Az önkéntes felkeresés a legideálisabb, itt már van betegségfelismerés, elhatározás, hogy valaki változtasson az életvitelén. Ekkor tudunk leghatékonyabban segíteni ezeknek az embereknek."

Az önsegítő közösségek 26. alkalommal szerveznek találkozót a velemi alkotóházban. Szociális gondozók, családsegítő szakemberek képzése folyik itt.

Gyarmati Norbert - koordinátor, Humán Civil Ház
"A szenvedélybeteg önsegítő közösségeknek van minden évben három napos továbbképzés. Arról szól, hogy a szakma milyen segítséget tud nyújtani nekünk, és mi miben tudunk segíteni a szakmának."

A statisztikák nem túl biztatóak: egyre többen halnak meg az alkoholfüggőség következtében. Becslések szerint az alkoholistáknak mindössze 10 százaléka képes végleg letenni a poharat, és náluk is fennáll a visszaesés veszélye.

Dr. Nyúli László - pszichiáter, addiktológus
"Nagyon sok függ attól, hogy milyen a környezet, hogy megszokott-e az ivás, van-e tapasztalat, hogy valaki már kikerült belőle."

Áprilisban a Humán Civil Ház a Markusovszky Kórház támogatásával képzést szervez olyan önkéntesek részére, akik korábban maguk is függők voltak, és hajlandók segíteni az alkoholisták és krónikus betegek gyógyulásában.