Hírek

13 darab szén-monoxid érzékelőt kapott a FÉHE és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ

2024. január 19., 22:40

13 darab szén-monoxid érzékelőt kapott a Fogyatékkal élőket és Hajléktalanokat ellátó Kft. és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat. A készülékek beszerzését a katasztrófavédelem finanszírozta a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság által nyújtott támogatásból.

13 darab szén-monoxid érzékelőt kapott a FÉHE és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ

13 felsőkategóriás szén-monoxid érzékelőt kapott a FÉHE és a Pálos Károly Szolgáltató Központ. A város idén 500 ezer forintnyi, eszközbeszerzésre felhasználható összeggel támogatja a katasztrófavédelem munkáját - ennek az összegnek egy részéből vásárolták a készülékeket.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési Bizottság
“A Közrendvédelmi Bizottság rendelkezik egy másfél milliós kerettel, és gyakorlatilag erre a keretre adnak be különböző pályázatokat a rendvédelmi szervek. Értelemszerűen bűnmegelőzési célzattal, a közbiztonság növelése érdekében, balesetmegelőzés, tűzmegelőzés és különböző témákban. Minden évben beadja a pályázatát a Katasztrófavédelem is - tűzmegelőzési célzattal.”

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot évente 30-40 alkalommal riasztják szén-monoxid gyanúja miatt. A fogyatékkal élők, hajléktalanok és a szociálisan rászorulók esetében nagyobb a szén-monoxid mérgezés kockázata, hiszen nem tudják megvenni az érzékelő készüléket.

Németh Klára - igazgató, FÉHE Nonprofit Kft.
“Nagyon sok, lakhatás céljára nem alkalmas ingatlanban élő ügyfelünk van, akiknek hatalmas segítség lesz ez a mindennapokban, és azt gondolom, hogy közösen kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy megelőzzük a tragédiákat”

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Nehéz sorsú családokról, illetve idős emberekről, gyakran egyedülálló idős emberekről gondoskodunk a különféle szolgáltatásainkkal. Ezek a szén-monoxid érzékelők hozzájuk fognak kerülni. Ők azok, akik egyébként - anyagi lehetőség híján - nem tudják saját maguk számára ezt biztosítani.”

A Katasztrófavédelem évről-évre nagy hangsúlyt helyez arra, hogy népszerűsítse a szén-monoxid- és füstérzékelőket, a biztonság érdekében.

Kovács Balázs Zsolt - kirendeltségvezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
“A Katasztrófavédelem pár éve vizsgálta ezeket az eszközöket, és laboreredmények alapján van egy kiválasztott lista, ami elérhető a Katasztrófavédelem honlapján. Ott van ajánlott készülék és vannak kifejezetten nem ajánlott készülékek is.”

 A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség minden hónap utolsó péntekén információs pultot állít fel a Vásárcsarnokban, hogy tájékoztassa a lakosságot a tűzmegelőzéssel kapcsolatos tudnivalókról. A Katasztrófavédelem weboldalán elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája.