Hírek

15 éves a Forrásközpont

2010. november 26., 14:48

15 éves a Regionális Szociális Forrásközpont. Az intézmény uniós támogatásnak köszönhetően, két segítő program megvalósításába is belekezdett az elmúlt időszakban.

15 éves a Forrásközpont

Németh Györgyi 7 éve dolgozik a Forrásközpontban. Azt mondja: a fogyatékos fiatalokkal szoros kapcsolata alakult ki az elmúlt években.

Németh Györgyi - szolgálatvezető
"A napi munka nagy részében közvetlenül együt élünk, együtt dolgozunk a fogyatékos fiatalokkal. Közvetlen és elég intezív kapcsolat alakult ki a szülőkkel. Ebből adódóan gyakran keletkezhet konfliktushelyzet, nehézségek, amiket meg kell oldani."

Egyes adatok szerint a humán területen dolgozók közel fele 5 év után kiég. Ezt követően nem tudják a munkájukat megfelelő hatékonysággal végezni. Nekik gyakran senki sem segít a felmerülő problémák megoldásában. Sokan el is hagyják a pályát. A Forrásközpont, Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyei szervezetekkel közös programot dolgozott ki a folyamat megállítására. A Támogató Centrum decembertől ingyenes szakmai segítséget nyújt a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények dolgozóinak.

Magyar Mariann - szakmai vezető
"Olyan eseményeknek a feldolgozása, stresszhelyzetek kibeszélése történik, amellyel a mindennapi munkájukat sokkal könnyebben tudják végezni. Olyan tréningeken, képzéseken vesznek részt, ami a mindennapi munkájukat segítenék."

A forrásközpont céljának tekinti nemcsak a fogyatékkal élők segítését, hanem a szociális szakma folyamatos megújítását is.

Füzessy Józsefné - igazgató, Regionális Szociális Forrásközpont Non-profit Kft.
"Nagyon jelentős és nagyon fontos, hogy a Forrásközpont a szombathelyi ellátás egyik fontos tényyezője és ugyanilyen fontos, hogy az a szakmai innováció, amely az évek srán mevalósult, ezzel is azonosítsák a Forrásközpontot, mert ezt legalább ennyire fontosnak tartjuk."

Ugyancsak uniós támogatással sikerült 12 megváltozott munkaképességű, fogyatékos embernek munkát adni. Ők a Körmendi Önkormányzat, az Őrségi Nemzeti Park és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága létesítményeiben kaphatnak állást.