Hírek

15 ezer forint támogatást kérhetnek a szombathelyiek szén-monoxid-érzékelő vásárlásához

2024. január 30., 17:20

15 ezer forint támogatást kérhetnek a szombathelyiek szén-monoxid-érzékelő vásárlásához. Eddig mintegy 500-an éltek a lehetőséggel, és továbbra is várják az igényléseket a Városházán. Nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezéssel rendelkező lakásban a készülék életet menthet.

15 ezer forint támogatást kérhetnek a szombathelyiek szén-monoxid-érzékelő vásárlásához

Szombathelyen mintegy 20 ezer háztartásban működik nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezés vagy vízmelegítő. Ha nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás, szén-monoxid keletkezhet, és a színtelen-szagtalan gáz életveszélyes mérgezést, akár halált is okozhat. Az első tünet a szédülés, kábultság-érzés, kis idő elteltével a végtagok izmai elernyednek.

Márovics Pál - állomásvezető mentőtiszt, Országos Mentőszolgálat

Aztán ezek után eszméletvesztés, görcsrohamok és sajnos ezek után pedig ez a bénulás tovább folytatódik és a légzőizmok is bénulnak, s akkor bekövetkezik a klinikai halál. Ami még érdekes, hogyha az illető alapbetegségében szerepel szívbetegség, legyen az egy koszorúér görcs vagy bármi más, isémiás szívbetegség, akkor produkálhat a szénmonoxid ezeknél a betegeknél koszorúér görcsöt vagy a szívizom infarktust is.

A régióban két halálos baleset történt az utóbbi 12 évben: 2012-ben és 2023-ban is gyilkolt a szénmonoxid. A katasztrófavédelem a megelőzésre hívja fel a figyelmet.

Egyed László - tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Az elmúlt 10 évben futottak fel az ilyen jelzéseknek a száma, miután elkezdődött egy prevenciós hadjárat tulajdonképpen, hogy minél többen vásároljanak egy ilyen készüléket. S a számokat tekintve pedig azt tudom mondani, hogy országosan ez körülbelül 2000 káreseményt jelent éves szinten, itt Szombathely és Szombathely város vonzáskörzetében olyan 20-30 káreseményünk van éves szinten, ahol a mentőszolgálattal közösen vonulunk a helyszínre.

A szombathelyi önkormányzat úgy segíti a tulajdonosokat, hogy 15 ezer forinttal támogatja a szén-monoxid-érzékelő beszerzését - erről a decemberi közgyűlésen határoztak. Cél az, hogy valamennyi érintett lakásba kerüljön életmentő készülék. A januári közgyűlés egyszerűsítette az igénylés menetét: elég a számlát bemutatni, a garancia jegyre már nincs szükség. Továbbra is lehet igényelni a támogatást Ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen a Városházán. A katasztrófavédelem honlapján olvasható a megbízható készülékek listája.