MNB - 2
MNB

Hírek

15. Szociális Hét

2011. május 05., 09:34
Megkezdődött Szombathelyen a Szociális Hét. 15. alkalommal rendezik meg a városban a programsorozatot. Idén az integráció, a romák felzárkóztatása, a gyermekszegénység, és a szociális munka a fő téma.
15. Szociális Hét

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
"Egy város erejét az adja meg, hogy a rászorulók irányába milyen rendszert tud kiépíteni, milyen rendszerrel segíti a rászorulókat."

Puskás Tivadar polgármester a Szociális Hét megnyitóján arról is beszélt, hogy Szombathelyen példaértékűen működik a szociális rendszer. A nyitókonferencián a szakminisztérium főtanácsadója a cigányság társadalmi integrációjának és felzárkóztatásának fontosságáról beszélt.

Lakner Zoltán politikai főtanácsadó, KIM
"Ha nem ismeri fel az egész magyar társadalom, hogy ha nem nezeti kérdésként kezeljük a cigányokkal való viszont, akkor megoldhatatlanná, végzetesen megoldhatatlanná válik, és ebből nemzeti káraink származnak."

Magyarország lakosságának 5-6 %-a roma. A foglalkoztatási ráta náluk a legalacsonyabb: csak minden ötödik cigány férfi dolgozik, a nőknél még rosszabb az arány. Az Unió áprilisban elfogadta az európai roma keretstratégiát, a magyar felzárkóztatási stratégia 90 %-os készültségű. Papatyi Róbert 6 évvel ezelőtt a szombathelyi hajléktalanszállóra került. Azóta szakmát tanult, és dolgozik. A roma fiatalember ma már családos ember.

Papatyi Róbert
"Nem volt könnyű, de ha valaki akar, akkor el tud jutni valamilyen szintre."
 
Az országban 30 %-os, de egyes térségekben megközelíti az 50 %-ot a gyermekszegénység. Ennek legfőbb oka a munkanélküliség - mondta a szociális hét szakmai konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

Kun Zsuzsa munkatárs, Magyar Tudományos Akadémia
"A közoktatás legfőbb feladata az oktatás mellett, hogy a családból hozott hátrányokat kompenzálja, hogy piacképes munkavállalók legyenek."

Kun Zsuzsa szerint a szegény családba született gyerekek nagy része nem tudja ledolgozni a hátrányt.
Az országban vannak olyan családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 20 ezer forintot.