MNB - 2
MNB

Hírek

15 vasi útszakasz a 150 milliárdos országos útfelújítási programban

2018. február 27., 14:29

Országosan több mint 150 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra hazai és uniós forrásokból. Vas megyében 15 útszakasz került bele a programba. Szombathelyen megújul például a Rohonci út egy jelentős része és a Söptei úti körforgalom burkolata is. A részleteket ma helyszíni sajtótájékoztatón ismertették.

15 vasi útszakasz a 150 milliárdos országos útfelújítási programban

A Rohonci út, a Deák Ferenc utca, és a Perint híd, beleértve a híd burkolatát is. Valamint Újperinten az Erkel Ferenc és a Külső-Pozsonyi utcát.

A Magyar Közút megyei igazgatója a Szombathelyen tervezett útfelújításokat mutatja a térképen. 650 millió forintos hazai és további 70 milliós uniós forrásból kap 5-10 cm vastagságú új burkolatot az újperinti Erkel és Külső-Pozsonyi út. A Söptei úti körforgalomba és a rendkívül forgalmas Rohonci útra pedig kétrétegű, 12 cm-es burkolat kerül. Ez a főközlekedési útvonal a Deák Ferenc utcától a Perint-hídig újul meg. A beruházás részeként a hidat is rendbe teszik. Az útfelújítási munkálatok már áprilisban elkezdődnek.

Horváth László – megyei igazgató, Magyar Közút Zrt.
Elsősorban burkolatfelújításokra törekszünk, a szükséges egyéb munkákat, a fedlapok cseréje, szintbe hozása, szükséges szegélycserék, burkolatjelek, táblák lecserélése is megtörténik.

A részleteket ismertető sajtótájékoztatót a Rohonci út-Bartók Béla krt. kereszteződésében. Nem véletlenül, hiszen a közútkezelő útfelújításához hamarosan egy városi beruházás is kapcsolódik.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
A Bartók Béla krt. és a Rohonci út sarkán egy új forgalmi csomópontot, a korábbi tervekkel ellentétben nem körforgalmat, hanem menekülő sávokkal kiegészített lámpás kereszteződést fog a város európai uniós forrásból létesíteni. Azért nem körforgalmat, mert a szakértői vélemények végül egyértelműen bizonyították, hogy a lámpás elvezetés gyorsabb.

A szombathelyi gépjárműállomány az elmúlt tíz évben háromezerrel nőtt. A belső úthálózat tehermentesítése érdekében a tervek között szerepel a várost elkerülő körgyűrű teljessé tétele. Mintegy 15 milliárd forintból összekötnék az M86-os lehajtóját a Gencsapáti körforgalommal, ami a bucsui elkerülőre vezeti a forgalmat. A másik szakasz pedig Parkerdő érintésével a séi körforgalomtól a Körmend felé vezető régi 86-osig tartana.