Hírek

150 éves a szombathelyi tömegközlekedés

2015. szeptember 22., 19:33

Emléktáblát avattak a szombathelyi városi tömegközlekedés indulásának 150. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget követően emlékülést tartottak, melynek központi témája a szombathelyi tömegközlekedés története volt.

150 éves a szombathelyi tömegközlekedés

A városi tanács 1865 augusztus 19-én tartott ülésén hozott engedély alapján indult meg a tömegközlekedés a vasútállomás és a városközpont között az akkor társas kocsinak nevezett omnibusszal. Erre emlékezteti a most felavatott emléktábla a Széchenyi utcában járókat.

Takátsné Tenki Mária - elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
"Az emléktábla három civil szervezet összefogásában valósult meg, a Vas Megyei TIT Egyesület, a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet fogott össze és természetesen az önkormányzat is támogatta a táblának a létrejöttét."

150 évvel ezelőtt indult az első omnibusz Szombathelyen, majd nem sokkal később már a villamos közlekedést is igénybe vehette a lakosság.

Kalocsai Péter - közlekedéstörténész
"Szombathely urbanizációja, városiasodása szempontjából nagyon fontos hogy korán megindult a tömegközlekedés, és kevés olyan város van Magyarországon amely 150 éves múltra visszatekintő városi tömegközlekedéssel büszkélkedhet és ez folyamatos volt Szombathely esetében."

Az emléktábla avatását követően a TIT székházában emlékülést tartottak, ahol a témában jártas szakemberek felidézték Szombathely tömegközlekedésének múltját.