MNB - 2
MNB

Hírek

16. alkalommal szervezték meg a nemzetiségi napot Szombathelyen, a vasi skanzenben

2019. szeptember 17., 14:29

Az eseményt ebben az évben a horvátok rendezték meg. A céljuk az volt, hogy megmutassák a kultúrájukat a városban élő többi nemzetiségnek.

16. alkalommal szervezték meg a nemzetiségi napot Szombathelyen, a vasi skanzenben

A horvát népzene jó kedvcsinálónak bizonyult a nemzetiségi napon. A hagyományt őrző csoportok mellett a gyerekek adtak ízelítőt a horvát kultúrából a múzeumfaluban.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató, Savaria MHV Múzeum
“A vasi skanzen nem véletlenül helyszín, ugyanis itt minden nemzetiségnek megvan a háza, amivel ténylegesen foglalkoznak is, tehát ők tartják rendben, és ott még különböző rendezvények is szoktak lenni év közben, de ugye ez a szeptember második hétvégéje mindig az a hétvége, amikor mindenki találkozik egymással.”

A városban horvát, szlovén, német és roma nemzetiség él, és minden évben más a főszervező a nemezetiségek közül - most a horvátokra került a sor.

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Önkormányzat
“Én úgy gondolom, hogy előtérben az ember szerepel mindenek előtt, hiszen mindannyian emberek vagyunk, igaz, hogy különböző kultúrkörből jöttünk, de pont itt meg tudjuk mutatni, hogy mi az a kis másság, különbözőség köztünk, de ami teljesen összeköt minket, hogy emberek vagyunk, és ez a lényeg.”

Az eseményen több százan vettek részt - jelentős részük autentikus nemzetiségi ruhában mutatta meg hovatartozását.