Hírek

16. Szombathelyi Egészség-hét

2011. június 03., 09:32
Ételed az életed - Ez a mottója a 16. Szombathelyi Egészség-hétnek, mely szombaton kezdődik és 6 napon át tart a városban. Az idei rendezvénysorozat fő témája az egészséges táplálkozás, a tápcsatorna megbetegedései és azok megelőzési módjai.
16. Szombathelyi Egészség-hét

A felnőtt, vagy időskori halálokok 46 százaléka az elhízásra és az egészségtelen táplálkozásra vezethető vissza. Az étkezési szokásokra odafigyelve akár éveket is nyerhetünk. A prevenciónak köszönhetően az emberek többsége odafigyel már a táplálkozására, de sokakat betegségük is rákényszerít a helyes étkezésre.


Seller Orsolya
"Figyelek, mert cukorbeteg vagyok, ezért nagyon kell figyelnem arra, hogy mit eszen, Igyekszem. Cukrot például egyáltalán nem eszem és a családom egyik tagja sem eszik cukrot."


Sőterné Vári Anita
"Próbálok inkább idő kérdése, mert ahhoz, hogy az ember egészségesen táplálkozzon, sokat kell állni a konyhában, megpróbálom tudatosan választani az alapanyagokat, attól függ mennyi időm van, de minden nap főzök."
 
Közel egy héten át mintegy 150 programmal várja majd az érdeklődőket a Egészség-hét, erről ma tartottak sajtótájékoztatót a városházán. A polgármester kiemelte az egészséges táplálkozás elengedhetetlen az életben.


Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Eredménye lehet az, hogy egészségesek lehetünk, tehát az amúgy finom és magyar konyhában előforduló zsíros, nagyon megsült ételeket azért háttérbe kéne szorítani."
 
A programok között az érdeklődők tanácsokat kaphatnak azzal kapcsolatban, mit érdemes enni, de lesznek kiemelt előadások is a rendezvényen. Így például az emésztőrendszer és a rákbetegség kapcsolatáról Simon Tamás, a Rákellenes Liga elnöke tart tájékoztatót, de Szombathelyre érkezik Zacher Gábor toxikológus is. Miért nem mondja címmel - az orvos-beteg kommunikációról is lesz előadás.


Gyarmati Norbert - koordinátor, Humán Civil Ház
"Nem tudunk igazán kommunikálni. Nem akarok megsérteni senkit, de lehet, hogy mind a két oldalról. Kevés idő jut, félnek a betegek kérdezni, nagyon jó példa ez az előadás."
 
Idén is lesznek szűrővizsgálatok, ezúttal a Savaria Filmszínház alulájában. Elsősorban azokat várják, akik régen, vagy egyáltalán nem voltak még szűrővizsgálaton.