Hírek

160 milliós fejlesztés a koraszülött osztályon

2012. február 20., 17:00

A hetekben megkezdődhet a fejlesztés a Markusovszky Kórház koraszülött központjában. A perinatális intenzív centrum még tavaly nyert el egy úniós pályázaton 160 millió forintot, melyből a részleg informatikai rendszerét fejlesztik majd, illetve új műszereket vásárolnak.

160 milliós fejlesztés a koraszülött osztályon

A pályázathoz a kórháznak az összeg 10 százalékát kell önrészként kifizetnie. Az országban párhuzamosan 22 kórház műszaki felszereletsége újulhat meg a támogatás segítségével.

Szoptatási idő a Markusovzsky Kórház koraszülött osztályán, anyukák dédelgetik gyermekeiket az ágyak mellett. Most is szinte tele van a részleg. Az idő előtt született csecsemők ellátásán javíthat az elnyert pályázati forrás. Elsőként az informatikai hálózatot fejlesztik, az elektronikus lázlap rendszerét építik ki az osztályon.

Prof. dr. Oroszlán György osztályvezető főorvos, Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály
"Ez azt jelenti, hogy minden kezelt koraszülöttről a labor-, röntgen eredmények, a mért értékek, amelyek a lélegeztetett koraszülöttekről érkeznek a gépen keresztül az informatikai rendszerbe rögzítve lesznek."

Az elektronikus lázlap segítségével az orvosok és az ápolók azonnal aprólékos információt kaphatnak a gyerekek állapotáról . Ehhez azonban először a személyzetnek kell majd megtanulnia az új rendszer kezelését.

Dr. Grasselly Magdolna részlegvezető főorvos, Neonatológia
"Azt gondolom, hogy egy idő után aztán az is menni fog, és akkor könnyít a munkánkon. Hiszen eddig is használtuk a kórház informatikáját, és eleinte nehezen tanultuk meg. És nehéz volt, hogy ott kell mindent rendelni, de most már mindenki számára sokkal egyszerűbb."

Az informatikai fejlesztéseken túl az eszközpark is bővül, illetve megújul. A most használt 12 inkubátor között van olyan is, ami már közel 20 éves. A karbantartásoknak köszönhetően ugyan mind jól működik, de most 10 új inkubátor kerülhet az osztályra. Ezen kívül több lélegeztetőberendezés, infúziós pumpák, és egy hordozható inkubátor is segíti majd a koraszülöttek ellátását a jövőben.