Hírek

Senki nem kerülhet utcára

2011. január 18., 15:48

Krízishelyzetben a város azonnal tud lakást biztosítani a gyerekes szombathelyi családoknak. A szociális bizottság elnöke szerint senki nem kerülhet az utcára, ahol gyerek van találnak megoldást annak ellenére, hogy a Családok Átmeneti Otthona tele van. Már egy új átmeneti szállás kialakításáról is tárgyalnak.

Senki nem kerülhet utcára

Farkas Valéria férjével és 17 éves lányával két hónapja költözött be a Családok Átmeneti Otthonába. Előtte albérletben éltek, de elveszetették munkájukat, ezért nem tudták fizetni a lakást. Most már van fedél a fejük fölött és az intézmény munkatársai segítenek az álláskeresésben is.

Farkas Valéria - lakó

"Megyünk álláslesre, itt a családgondozók nagyon sokat segítenek, napra készen kapnak álláslehetőségeket, úgyhogy mindig megyünk keressük az állást."

2010-ben az otthon 97 százalékos kihasználtsággal működött.

Horváth Adrienn - vezető családgondozó

"Várakozólistán általában 2-3 család szerepel, akik a gyermekek jogán tudnak beköltözni a családok átmeneti otthonába, akkor ha szabad férőhely van, de krízis esetén a nap 24 órájában bármikor várjuk a családokat, mert el tudjuk helyezni őket."

Szakály Gábor, a szociális Bizottság elnöke szerint elképzelhetetlen, hogy Szombathelyen egyetlen család is az utcára kerüljön. A jövőben pedig még egy szegmenssel bővül a város szociális ellátórendszere, így a nehéz helyzetbe kerülő családokat még egy intézményben el tudják majd helyezni.

Szakály Gábor - elnök, Szociális Bizottság

"Sorban állás van, jelenleg is 4-5 család várja az elhelyezését, ezért is örültünk annak, hogy a református egyház jelentkezett azzal a szándékkal, hogy negyven millió forint értékben szeretnének létrehozni egy átmeneti szállást."

Az újjonan felépülő átmeneti szálláson a férőhelyek ötven százalékát a szombathelyi családok számára tartják majd fenn. Családok Ármeneti Otthonában így megszűnhet a várólista.