Hírek

17. alkalommal borul virágba a herényi városrész április utolsó hétvégéjén

2019. április 23., 13:40

Több mint 30 kertészet kínál majd egy- és kétnyári virágokat, sziklakerti növényeket, díszfákat és -cserjéket, növénykülönlegességeket, emellett koncertekkel, kulturális csemegékkel várják a látogatókat. A szervezők sajtóreggelin ismertették az idei programokat.

17. alkalommal borul virágba a herényi városrész április utolsó hétvégéjén

Helyi értéknek tekinthető, hogy a herényi városrészen számos kertészet működik, őket helyezi a középpontba immár 17. alkalommal a virágút programsorozata. Koczka Tibor alpolgármester, a körzet képviselője arról beszélt, hogy a mezőgazdaság szereplői közül a kertészetek képesek a legkisebb területen a legnagyobb értéket előállítani, és a településrész büszke lehet a szorgalmas, kitartó emberek munkájára. Idén is egy kilométer hosszan települnek ki a zömmel helyi kertészetek a herényi utcákra.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sport Egyesület
"34-35 kertészeti stand várható kitelepülve, elosztottuk az egy km-es útszakaszon, 40-50 méterenként lesznek virágosk, tehát bő a választék."

Ilyenkor a szezonális egynyári növényeket keresik legtöbben, de a különböző fafajták, cserjék, díszgyümölcsök is népszerűek.

Nagy Attila - ügyvezető igazgató, Parti Kertészet
"A herényi virágútnak az az előnye, hogy nagyon sok kertész megjelenik itt, vannak faiskolai termelők, egynyári virágosok, szobanövény-termelők. Ők mind egy helyen ebben a két napban felvirágoztatják Herényt."

Idén is bemutatkozási lehetőséget kapnak amatőr előadók, több koncert is szerepel a programban. Fellépnek művészeti csoportok, lesz retro kiállítás, a gyerekeket búcsúi forgatag várja. 15-20 ezer látogatóra számítanak. A közlekedés megkönnyítése érdekében új parkolót nyitnak, amely a herényi temető felől közelíthető meg, továbbá sűrített helyi buszjáratok indulnak a rendezvény helyszínére.