Hírek

20 éves a Vas Megyéért Egyesület

2017. december 12., 17:11

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a megye polgárosodását és fejlesztését célul kitűző Vas Megyéért Egyesület. A jubileumot jövőbe tekintő konferenciával ünnepelte a szervezet.

20 éves a Vas Megyéért Egyesület

Az elmúlt két évtizedben a megye társadalmának meghatározó tényezője lett a Vas Megyéért Egyesület. Erről beszélt meltatásában Hende Csaba országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Kondora Bálint megyei alelnök, és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is. Húsz évvel ezelőtt István Lajos professzor, és Markó Péter, akkori megyei közgyűlési elnök kezdeményezésére jött létre a szervezet.

Horváth Boldizsár alelnök, Vas Megyéért Egyesület
“István Lajos minden újnak az iniciáló forrása volt. Ő megtalálta azt az utat és módot, ahogy a politikát egy kívülálló szetvezet, kezdeményezés tudja támogatni. Ez volt a célja, sose volt egy politikai célú egyesület, hanem egy olyan egyesület, amelynek az volt a célja, hogy Vas megyéért a civil szervezetek összefogjanak, és a fejlődését tovább vigyék.”

István Lajos halála után Horváth Boldizsár vette át az egyesület irányítását, aki két éve adta át a stafétabotot Balázsy Péternek.

Balázsy Péter elnök, Vas Megyéért Egyesület
„A mai konferencia is ezért jött létre, hogy a jövő céljait, fejlesztési lehetőségeit meghatározzuk. Négy olyan témát választottunk, amiről azt gondoljuk, 2030-ban is meg fogja határozni Vas megye akkori fejlettségét, fejlődését, jövőjét. Az egészségügy témája, a gazdaság témája, a felsőoktatás, illetve a megyei értékek, az identitás témája.”

A legtöbb embernek van vasi identitása - hangoztatta V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

„Bizony megalapozott az igénye arra, hogy együtt gondolkozzunk a megyéről, akár közlekedésről van szó, például a 86-os főútról, akár a kórházról, a Markusovszky- órházról, az egyetemi képzésről, ezek mind mind olyan területek, amelyet nem lehet lokálisan értelmezni, és igény is van egyfajta összefogásra.”

A Vas Megyéért Egyesület évről évre megrendezi a Megyebált, valamint Az Év Vasi Embere szavazást.  A szervezet  elmúlt két évtizedes munkáját oklevéllel ismerte el Vas Megye Közgyűlése és Szombathely önkormányzata.