Hírek

20 éves az önkormányzat

2010. október 25., 10:26
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte szombaton Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. 1990. október 23-án ült össze az első közgyűlés. Ez alkalomból megemlékezést tartottak a Városházán.
20 éves az önkormányzat

A program kezdeteként a megjelentek egy perces néma felállással emlékeztek azokra az elhunyt képviselőkre, akik már nem lehetnek itt a jubileumon. A rendszerváltás óta öt önkormányzati ciklus zárult le, Puskás Tivadar a negyedik polgármester, aki a várost irányítja. Házigazdaként ő köszöntötte a jelenlévőket.

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Úgy érezzük, hogy a dátumra úgy is emlékeznünk kell, hogy az önkormányzatiságot megünnepeljük."

Ciklusonként egy-egy volt képviselő emlékezett a korábbi évekre. A rendszerváltás előtti időszakról Ádám Károly, az első MDF-es képviselők egyike beszélt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem történt meg az 1988-89-ben történtek objektív értékelése.

Ádám Károly - önkormányzati képviselő (1990-1994)
"A rendszerváltás akkor kezdődött, amikor a fejekben megfogalmazódott, hogy a társadalmi, gazdasági modell, amiben éltünk a 70-es, 80-as években, az zsákutca."

Az első közgyűlés 33 taggal alakult meg, akkor még a testület választotta polgármesterré Wagner Andrást, aki 2007-ben, autóbalesetben hunyt el.

Harangozó Bertalan - önkormányzati képviselő (1990-1994)
"Vas megye, Szombathely 45 éven át egymásnak feszülő két világ határán állt. A vasfüggőnyt nem csak a gazdasági, társadalmi következményként éltük meg, hanem a saját életünket is gúzsba kötő tényezőként is megtapasztalhattuk."

A képviselők kiemelték az adott ciklusban történt legfontosabb beruházásokat, fejlesztéseket. A vendégek mindezeket képekben is láthatták, munkatársaink a Szombathelyi Televízió archívumának felhasználásával készítettek összeállítást az elmúlt 20 év történéseiről. Az önkormányzatiság ünnepe emléklapok átadásával zárult.