Hírek

2000 óta február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

2024. február 26., 20:42

2000 óta február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Nyolc évet töltött fogságban - előbb a Gulagon, majd moszkvai börtönben raboskodott. Ez volt az első lépés a totális diktatúra kialakítása felé, ami aztán 50 évig tartott Magyarországon. A kommunizmus áldozatainak számát világszerte 100 millióra becsülik.

2000 óta február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Az egykori ÁVH központ, a Király utca 14-es számú ház falán állított emléktáblánál tartottak megemlékezést az önkormányzat vezetői a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken. Koszorút helyezett el Nemény András polgármester, László Győző alpolgármester, Németh Ákos tanácsnok, Tóth Kálmán frakcióvezető és Putz Attila képviselő.

"Állok hát a nehéz csákánnyal kezemben a havas úton, a hajcsár néz.”

Vasárnap délután a Nagyszálló előtti téren megemlékezés kezdődött a Honderű Asztaltársaság szervezésében. Horváth Csaba mondott verset, majd Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész vezetésével imádkoztak a jelenlévők.

"Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében, ámen."

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, Jobst Ágnes történész emlékezett a diktatúra időszakára és az áldozatokra. Felidézte a Kovács Béla elleni koncepciós eljárást, a kommunista párt előretörését.

Jobst Ágnes - történész

"Sárba tiporta az emberi szabadságjogokat, elvette a szólásszabadságot, megszüntette a sajtószabadságot, korlátozta az egyházak működését és kisajátította a magántulajdont."

Milliók haltak meg a börtönökben, kényszermunkatáborokban, a kínzások következtében, és még többeket fosztottak meg emberi méltóságuktól, lehetetlenítették el életüket, munkájukat. A történész arról is beszélt, hogy a diktatúra kulturális értékeink és történeti hagyományaink lerombolásával a nemzeti identitásban is nagy károkat okozott.

A megemlékezés résztvevői átvonultak a Király utca 14-hez, és koszorút, mécseseket helyeztek el az ott megkínzottak emlékére állított márványtáblánál. A program a levéltárban folytatódott, ahol Jobst Ágnes A vasfüggöny előtere: a nyugati határövezet címmel tartott előadást.