Hírek

2010. a katasztrófák éve volt

2011. február 23., 09:32

Évet értékelt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 2010-ben több katasztrófa is sújtotta az országot. A vasiak több helyszínen is segítettek a mentesítésben, de itthon is akadt dolguk.


2010. a katasztrófák éve volt

2010. a katasztrófák éve volt: májusban és júniusban a borsodi áradás, októberben a vörösiszap-áradat okozott gondot az országnak. A vasi Szentpéterfa környékén a medréből kiömlő patak miatt kellett védekezni, és a belvíz is sok munkát adott a katasztrófavédőknek, a polgári védelmi szakembereknek és a tűzoltóknak. Az esős nyár miatt kevesebb volt a tűzeset. 1700 beavatkozást hajtottak végre, ezek több mint fele műszaki mentés volt a baleseteknél. A katasztrófavédők feladata a veszélyes árukat szállító fuvarozók ellenőrzése is. Az itt tapasztalt hiányosságok miatt több mint 14 millió forintos bírságot szabtak ki.

Kampel Oszkár - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Ismernek, de nem szeretnek bennünket, mert megbüntetjük őket, de most már a szabályokat betartják. Mert gondoljunk csak bele, egy nagy kamion mennyire veszélyes, ezért az ellenőrzéseket szigorítjuk."

Pénzhiány miatt viszont le kellett állítaniuk a speciális, veszélyhelyzet felderítő gépkocsit, ugyanis nem futotta a védőfelszerelés kötelező bevizsgáltatására, a védőruha elavult, bevetésre már nem használható. Idén várhatóan újakat kapnak. 2011-ben változik a katasztrófavédelmi törvény, a tervezete már elkészült. Úgy tudjuk, ez szervezeti struktúraváltozást is jelent majd.