MNB
MNB - 2

Hírek

2011 az önkéntesség európai éve

2011. január 13., 18:04
Bár ez a fajta munka még nálunk gyerekcipőben jár, mégis van már hagyománya Szombathelyen is. A városban több száz önkéntes segíti a szervezetek, intézmények munkáját, így például a kórházban, a vöröskeresztnél, a karitásznál és az evangélikus egyház intézményeiben is. Szombathelyen rövidesen egy Önkéntes Centrum is megkezdi munkáját.
2011 az önkéntesség európai éve

A felvételek még ősszel készültek a Túróczy Szeretetotthonban, ahol rendszeresen segítik önkéntesek a napi munkát. A takarításban,  a betegek ellátásában, de akad olyan is, aki csak beszélgetni, lelki támaszt nyújtani jár be az intézménybe. Ők a már futó Kapu program keretében sajátították el az önkéntes munkához szükséges ismereteket. Orsolya például rendszeresen vigyáz ismerősei gyerekeire, ide azért jön, hogy az idősekkel beszélgessen.

Kocsis Orsolya - önkéntes
"Az a szeretet amit ők adnak az számomra nagyon fontos. Ugye én pénzért még nem dolgozhatok, és nem is nagyon szeretnék még, tényleg az az érzés, hogy ők nap mint nap azt mondják, hogy köszönöm, hogy itt voltál, megszorítják a kezemet, az egy tényleg olyan érzés ami leírhatatlan és nagyon-nagyon jó."


A Herényi Kulturális Egyesület és az Oszkói Hegypásztor-kör pályázaton mintegy 26 millió forintot nyert egy Önkéntes Centrum létrehozására. A tervek szerint január végén két irodával kezdik meg a munkájukat. Az elsődleges cél, hogy az önkéntesek körét bővítsék, másrészt hogy az ily módon munkát vállalók könnyebben eljuthassanak a fogadó szervezetekhez. A hagyományos szociális szférában végzett segítség mellett más jellegű intézményekben is szeretnék biztosítani a munkalehetőséget.


A centrum célcsoportjai közé tartoznak az idősek, akik aktív éveiket még szeretnék hasznosan tölteni; de azok a kismamák is, akik vissza szeretnének kerülni a munka világába. Rajtuk kívül a fiatalokat is segítenék az önkéntesek.

Kovács István - szakmai vezető, Önkéntes Centrum
"Méghozzá elsősorban azzal, hogy munkatapasztalatot segítsen szerezni olyan fiataloknak, akik elvégezték az iskolát, vagy már az iskolaévek alatt szeretnének bekapcsolódni a szervezetek, intézmények, akár vállalkozásoknak is a munkájába."


Az önkéntes munka lehetőséget ad számukra, hogy referenciákat gyűjthessenek a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. A tervek szerint megyeszerte önkéntes pontokat alakítanak majd ki, melyek segítik a két iroda munkáját. A 15 hónapos program végére a centrum 600 önkéntes bevonását tűzte ki célul. Az ország 12 megyéjében működik már ilyen központ. A Kormány azt tervezi, hogy a középiskolai évek alatt a fiatalok legalább 60 óra önkéntes munkát is végezzenek.