Hírek

2012-ben már 3D-s filmeket is tud majd vetíteni a belvárosi mozi

2011. november 07., 23:00

A közgyűlés a legutóbbi ülésen adott zöld utat a filmszínház eszközparkjának fejlesztésére. Ezzel a döntéssel versenyképes helyzetbe kerülhet a multiplex mozikkal a Savaria Mozi is. Erre eddig nem volt lehetősége a korszerű felszerelések hiányában. A beruházás akár már a jövő év elején elkezdődhet.

2012-ben már 3D-s filmeket is tud majd vetíteni a belvárosi mozi

2004 óta közel 500 millió forintot fordított az önkormányzat a belvárosi filmszínház fejlesztésére. Legutóbb a homlokzat és a belsikátor kapott új köntöst. Ekkor vállalta a város, hogy 5 évig a mozi mindkét termét art-moziként üzemelteti. Ehhez azonban elengedhetetlenné vált rendszer digitalizálása. A tervek megvalósításához a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán nyert forrást az önkormányzat.

Lazáry Viktor alpolgármester
"Magyarországon egyedülálló módon a Savaria Mozi mindkét termére nyert ezen a pályázaton. Közel 21 millió forintot tudott a 100 milliós keretből elhozni, tehát a források egyötödét Szombathely kapta amellett, hogy több mint 10 pályázó volt."

A pályázati pénzből projektort, új vásznat vásárolnak és fejlesztik a hangtechnikát is. Az alpolgármester hozzátette, folyamatban van egy másik pályázat is, mely az előzőt egészíti ki.

"Az önkormányzat a szerverek beszerzésére is elkülönítette a forrást, amennyiben ez a pályázat nem lenne, vagy nem nyerne, akkor is van forrás."

A hagyományos  filmkópiák előállítása akár több százezer forint is lehet, így csak pár darab készül belőle. A mozik kénytelenek sorban állni egy-egy filmért, ezért veszítenek a versenyképességükből a multiplex hálózatokkal szemben. Ez az egyik ok, amiért a Savaria Mozi fejlesztésére van szükség.

Grünwald Stefánia igazgató, AGORA
"A második nyomós érv ami a mozi digitalizálása mellett szól az az, hogy már 2012-ben megszűnik a 35 mm-es film gyártása, tehát egy az egyben kikerül majd a mozikból és a helyüket a digitális kópiák fogják átvenni."

Így néz ki egy hagyományos kópia.

"A gépészek ezt szokták összefűzni, beállítani és erről pereg a film. És ott látható fönt a jövő, azok digitális projektorok."

Ezek a készülékek a 3 D-s rendszerben 2 különböző képet vetítenek egymásra, így nyújtva térézetet a közönség számára. Ezek a gyerekek már egy térhatású filmre érkeznek. Nagy lelkesedéssel próbálgatják a kapott szemüveget.

A 3D-s technológia azonban most még csak ideiglenesen van Szombathelyen, jövő héten az Alkonyat filmek negyedik epizódja hagyományos kópiáról pereg majd a Savaria Moziban.