Hírek

2020 fejlesztéseiről számoltak be a város vezetői

2020. január 21., 14:23

100 napja volt a választás, most beszámolt a városvezetés a 2020-as év prioritásairól. Szűkös az idei költségvetési keret, de számos fejlesztés megvalósulhat Szombathelyen: egyebek mellett folytatódik az útfelújítás, parkolóépítés, tovább zöldül a város, javul a közvilágítás, és a tömegközlekedés, új bölcsőde épülhet a városban, és persze a sportot is támogatja a város a közel 10 milliárd forintos keretből.

2020 fejlesztéseiről számoltak be a város vezetői

Készül Szombathely idei költségvetése - a 2020-as tervekről sajtótájékoztatón számoltak be a városvezetők.

Nemény András - polgármester
“Az alapvető prioritások nem változtak, tisztább, zöldebb és élhetőbb várost szeretnénk, ehhez egy köztisztasági csomagot állítottunk össze, azt szeretnénk, ha az útfelújítási programok folytatódnának, minden képviselővel egyeztetve lerakunk egy útfelújítási programot, és a tömegközlekedés és közlekedés fejlesztését fogjuk még előtérbe helyezni.”

A “nyitott város” irányába is tettek már lépéseket, de elkezdték a szociális rendszer és a lakásrendeletek felülvizsgálatát, átalakítását is.

László Győző - alpolgármester
“Ez két irányból történt, egyfelől növeltük a támogatások összegét, másfelől szélesítettük a szociális hozzáférési kört, például nagyon fontosnak tartom, hogy az egyedül élő nyugdíjasok gyógyszertámogatását 8 ezer forintról 20 ezerre tudtuk emelni, a hozzáférési kört is tudtuk növelni, olyan családok esetében, akik kiskorú gyermeket nevelnek, illetve a lakbértámogatást 20 ezerről 30 ezer forintra tudtuk emelni, itt is tudtuk növelni a jogosultsági kört, tűzifa támogatást hétről tízezer forintra tudtuk emelni.”

A bölcsődei és óvodai szektorban is fejlesztéseket terveznek: egyre több a speciális nevelési igényű gyermek, így gyógypedagógusokat is bevonnának a korai nevelésbe.

Egy új bölcsőde létesítésére 460 millió forint támogatást nyert el a város, ez 48 férőhelyet és 13 új munkahelyet jelent.

A városüzemeltetésen is változtatni szeretnének.

Horváth Soma - alpolgármester
“Dolgozunk egy köztisztasági és egy parkfenntartási koncepción, ez azt jelenti, hogy milyen gépek, eszközök szükségesek, milyen állománybővítés ahhoz, hogy tisztább legyen a város, hogy többször legyen lenyírva a fű, hogy tudjunk ezeken változtatni.”

A közvilágítás kérdése 15 millió forintból megoldódni látszik: Horváth Soma a tervekről beszélve elmondta, hogy hamarosan egy “alkony-kapcsoló rendszerre” térhet át a város, vagyis akkor lesz világítás, amikor szükséges.

A 2020-as költségvetési keret szűkös ugyan, de stabil lábakon áll - szögezte le Horváth Attila, majd hozzátette, hogy vannak olyan tételek a kiadások között, amelyekről eddig nem tudtak, ezt meg kell oldani.

Horváth Attila - alpolgármester
“A központi kormányzat 2,6 milliárd forintot von el a szombathelyi adófizetőktől, ezek itt megtermelt pénzek, amelyeket a kormány elvon, és más önkormányzatoknak ad át, ezen kívül több olyan tételünk is van, amelyekkel nyilván nem számolhattunk, ilyen a vásárcsarnok 400 millió forintja, ilyen egy 500 millió forintos tétel, amit a mai napig nem kapott meg a SZOMHULL, és így a város nyilván nem számolhat azzal, hogy azt a kölcsönt, amit mi a SZOMHULL-nak adtunk, azt visszafizeti.”

Egy iparfejlesztésnek köszönhetően azonban egy milliárdos nagyságrendű bevétellel is számolhat idén a város, ezt a pénzt azonban a tervek szerint működési költségre nem, csak fejlesztésre, beruházásokra fordítják. Horváth Attila hangsúlyozta, hogy a sportszervezetek mostantól megváltozott, szigorúbb  rendszerben kapnak támogatást a várostól.

Most a “nyitott városháza” program keretében egy jótékonysági farsangra készülnek: kiderült, hogy még a tervezettnél több program és süti várható a február 7-i gyermekprogramon.