Hírek

2024-et Hollán Ernő Emlékévvé nyilvánították

2024. január 12., 19:54

Hollán Ernő születésének 200. évfordulója alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezésére 2024-et Hollán Ernő Emlékévvé nyilvánították. A szombathelyi és a Vas vármegyei önkormányzat, az építész kamara, a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Magyar Tudományos Akadémia helyi szervezetének tagjai ma koszorúzással, konferenciával emlékeztek a neves mérnök-politikusra.

2024-et Hollán Ernő Emlékévvé nyilvánították

200 éve született Szombathelyen Hollán Ernő. Életműve szinte polihisztori ívet mutat. Pénteken délelőtt megemlékezést tartottak az egykori hadmérnök, altábornagy és államtitkár szülőházánál, a róla elnevezett utcában.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

“Tevékenységének egyik legfontosabb része volt a magyar vasúti közlekedés programadó elméleti munkássága és a közlekedési államtitkárként végzett munkája. E vonatkozásban meg kell említeni azt, hogy a magyar államvasutat a MÁV megalapítóját tiszteljük - többek között - Hollán Ernőben.”

A Hollán Ernő Emlékév szervezői és támogatói megkoszorúzták Hollán Ernő emléktábláját, majd átsétáltak a Városházára, ahol konferenciával folytatódott az ünnepség.

László Győző - alpolgármester

“Hollán Ernő egyike volt azon keveseknek, kik változatos életpályát futva be, minden állásukban hasznára váltak hazájuknak. Előbb a harcmezőn, védve a magyarságot a lázadó szerbek ellen, utóbb pedig a zöld asztalnál segítve a magyar kiegyezés megalkotásában tanúbizonyságát adta hazánk iránti nagy szeretetének.”

Az emlékkonferencián előadásokkal elevenítették fel Hollán Ernő sokszínű életművét. A reformkorban akadémikusként, államtitkárként, a főrendiház tagjaként, Széchenyi István és Deák Ferenc bizalmasaként volt meghatározó személyiség. Katonaként mint hadmérnök és altábornagy állt hazája szolgálatában a 48/49-es forradalom és szabadságharc idején. Mérnökként megalapította a Magyar Mérnök- és Építész Egyletet, és ő tette le az ország vasútfejlesztésének alapjait is.

Nádor István - elnök, Vas Vármegyei mérnöki Kamara

“Vas Vármegyei Mérnöki Kamara kezdeményezésére az idei évet Hollán Ernő Emlékévvé nyilvánítottuk, merthogy idén január 13.-án, 200 évvel ezelőtt, január 13.-án született meg Hollán Ernő, aki egy rendkívül izgalmas és változatos, és rendkívül sikeres életpályát futott be, és hát ő alapvetően egy mérnök ember. Ezért természetes volt, hogy ezt a Vas Megyei Mérnöki Kamara kezdeményezi”

A Vas Vármegyei Mérnöki Kamara azt tervezi, hogy a jövőben szobrot is állítanak Hollán Ernőnek. A konferencia résztvevői emlékéremmel térhettek haza, amit Veres Gábor szobrászművész készített.