Hírek

21 vadász nevezett az idei megyei vadászversenyre

2014. július 01., 16:08

Kétévente rendezi meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a szakmai megmérettetést, ezúttal a Káld-Hidegkúti vadászházánál tartották. Július végén az országos vadászersenyen vesz részt a megyei megmérettetés győztese.

21 vadász nevezett az idei megyei vadászversenyre

A hangjelzéseknek fontos szerepe van a vadászatnál, ezért kell ismerniük azok jelentését a vadászoknak. Az országos verseny tematikájához igazodó elméleti és gyakorlati feladatokat állítottak össze a szervezők, amelyek között szerepelt növény- és lőszerfelismerés, a vadászkutyákhoz kapcsolódó kérdések, valamint az apróvadak és a védett madarak azonosítása is.

Tóth Árpád kerületvezető vadász, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Egy muflon kost látok az árok szélén, nyakba növő szarva van, legalábbis nekem úgy tűnik. Emiatt selejt, mert belefúródna a nyakába, ezért lőhető.

A vadászoknak már a lövés előtt tudniuk kell a célpont minden paraméterét, ezért szerepelt a feladatok között a trófeabírálat is.

A koronglövészeten ugró, futó és repülő célpontokat kellett eltalálniuk a versenyzőknek a sörétes fegyverrel. Ezen a másik pályán pedig mozgó vaddisznóra, valamint álló őzbakra lőttek a vadászok.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A magyar erdőgazdálkodásnak és az attól elválaszthatatlan vadgazdálkodásnak igen nagy szüksége van jól képzett hivatásos vadászokra, olyan emberekre, akik ezt a szép szakmát igazán hivatásuknak tekintik.

Vas megyében az 54 vadászterületen 101 hivatásos vadász dolgozik. A vadászkamara által kétévente szervezett szakmai versenyre idén 21-en, nagyrészt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászai neveztek.

Gagyi István elnök, Vas Megyei Vadászkamara
Ez egy megmérettetés, egy szakmai kihívás. Minél magasabb szinten tudják ezt a szakmát, a vadászatra jogosultak annál jobb eredményre számíthatnak, illetve annál több vendégvadász jön majd megyénkbe vissza, hisz megfelelő kiszolgálást kap minden téren.

A hivatásos vadászok területi versenyét a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kerületvezető vadásza, Szalai Csaba nyerte, ő képviselheti a megyét az országos megmérettetésen július 24-én.