MNB - 2
MNB

Hírek

24 órás összeurópai sebességellenőrző akciót tart a rendőrség

2015. április 16., 19:11

Céljuk tudatosítani az autósokban, mennyire balesetveszélyes a gyorshajtás. Vas megyében 52 helyszínen mérnek - az új Közlekedési Ellenőrző Pontokat is bevetik. A lakosság is javasolhatott helyszíneket, ahol szerintük indokolt lenne a sebességmérés.

24 órás összeurópai sebességellenőrző akciót tart a rendőrség

Vas megyéből összesen 38-an több mint száz útszakaszt javasoltak. Szombathelyen a Kárpáti Kelemen utcából öten is küldtek e-mailt a rendőrségnek. Az itt élők - bár nem álltak kamera elé - elmondták, gyorsforgalmi útnak tekintik az autósok az utcát, főleg reggel és a késő délutáni órákban nagy a balesetveszély. A rendőrség délelőtt itt is felállított egy új, többfunkciós, mobil Közlekedési Ellenőrző Pontot.

László Péter - közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
"Vas megyében ezekből a készülékekből hét darab található, a kapitányságokon kerülnek kiosztásra, ott teljesítenek szolgálatot. Modern készüléknek számít, sok funkciója van, jó a rendszámfelismerő képessége, jó digitális képet készít a szabályszegő autósról."

A készülék egyelőre csak sebességet mér, később azonban egy szoftver segítségével például a záróvonal átlépést és a kötelező haladási irány be nem tartását is ellenőrizhetik vele. A rögzített képeket azonnal a központba továbbítja. A csütörtökön reggel 6 órakor kezdődött és pénteken reggel 6-ig tartó akció célja a balesetmegelőzés, hiszen a gyorshajtás még mindig a leggyakoribb baleseti ok. Bár nem a büntetés kiszabása a fő szempont, a szabályszegők ezúttal is bírságra számíthatnak. A helyszíni bírság 5000-től 50 ezer forintig terjedhet, a komolyabb sebességtúllépést közigazgatási bírsággal sújtják, aminek 30 ezer forint a minimuma. A Kárpáti Kelemen utcában fél óra alatt két gyorshajtót szűrtek ki a rendőrök.