Hírek

27. alkalommal rendezték meg pénteken a Vasi Jogásznapot

2024. március 11., 12:40

27. alkalommal rendezték meg pénteken a Vasi Jogásznapot a szombathelyi születésű Horváth Boldizsár, egykori igazságügyi miniszter tiszteletére. A Múzeum parkban ünnepi műsorral emlékeztek meg a jogtudós politikusról, majd szakmai tanácskozással folytatódott a program, amelynek fő témája ezúttal a család jogi védelme volt.

27. alkalommal rendezték meg pénteken a Vasi Jogásznapot

“1843-ban, 21 esztendősen tette le az ügyvédi vizsgát, s 1845-ben már városunk főjegyzője lett.”

A Horváth Boldizsár közgazdasági és Informatikai Technikum 12. E osztályos diákjainak előadásával kezdődött a 27. Vasi Jogásznap a Múzeum parkban, az egykori igazságügyi miniszter szobra előtt, majd a Szombathelyi Járásbíróság képviseletében Bazsóné Görög Anikó mondott ünnepi beszédet.

Bazsóné Görög Anikó - bíró, Szombathelyi Járásbíróság

“Ünnep a mai nap mindannyiunk számára, akik évről évre a Vasi Jogásznap alkalmából összegyűlünk Horváth Boldizsár szobránál, és tisztelettel emlékezünk a szombathelyi születésű egykori igazságügy minisztere, jogtudósra, politikusra, irodalmárra, a magyar Tudományos Akadémia levelező tagjára.”

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, más országos és helyi vezetők, igazgatási és szakmai szervezetek képviselői, valamint Sági József, a Horváth Boldizsár iskola igazgatója is koszorút helyezett el a Savaria Múzeum kertjében álló Horváth Boldizsár szobornál. Majd az ünnepség résztvevői átvonultak a jeles szombathelyi jogtudós szülőházánál elhelyezett emléktáblához, ahol Spitz János, a Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezetének elnöke és Nemény András polgármester helyeztek el koszorút. Délután szakmai tanácskozással folytatódott a program a család jogi védelméről.

Tuzson Bence - igazságügyi miniszter

“Fontosnak tartom, hogy igazságügyi miniszterként ellátogassak azokra a jogász napokra, amelyek meghatározóak a magyarországi jogászságnak az életében, és a Vasi Jogásznap az pont egy ilyen jogásznap, és itt nagyon-nagyon fontos téma is felvetődik, hiszen ma a családoknak a jogi védelme a napirend, a szakmai napirend, ami - azt gondolom, hogy - mindenki számára nagyon fontos, már csak azért is, mert mindenkinek van családja, és a családjával ahogy foglalkozik… én ötgyermekes családapa vagyok, tehát amikor a gyerekeimről, a családomról, a feleségemről van szó, akkor fontosnak tartom, hogy ha ilyen jogi témákat beszélünk meg, akkor magam is jelen legyek egy ilyen eseményen.”

A szakmai előadásokat mind nők tartották, hiszen az idei Vasi Jogásznapot nőnapon rendezték. A konferencián megtudtuk: a járási bíróságokon folyamatban lévő eljárások fele gyerekeket és családokat érintő ügy.